Trött på alla dinosaurier i svensk fotboll!

Hoppas ni orkar läsa hela detta inlägg, men jag är väldigt trött på vissa saker så behöver skriva av mig. Jag är trött på alla bakåtsträvande dinosaurier som tro sig veta allt om fotboll bara för att deras egna tränare på 70-80-talet lärde dem att så var fallet.
Jag vet långt ifrån allt om fotboll. Jag kanske kan 2% av allt en elittränare kan i dag. Men jag vågar i alla fall erkänna att jag har mycket att lära och därför jag lägger 2-3 timmar VARJE dag för att lära mig mer, därför jag åker till arenan 5 gånger i veckan för att både träna mig och mina spelare och därför jag åker på tränarresor runt om i Europa – för att lära mig mer.

Och om det är något jag lärt mig nu så är det vad en ungdomstränares roll är. Det är ganska enkelt – ATT TRÄNA UNGDOMAR!

Min uppgift är INTE att se till att mitt U15-lag vinner serien. Min uppgift är INTE att se till att vi åker runt om i Sverige och vinner cuper.

Under detta år jag bott i Örebro har jag fått säkerligen tiotal personer som sagt ”Men det handlar ju om att vinna!”
Ja, i sak har de rätt. Reglerna är ju ganska tydliga; Laget med flest mål vinner! Jag tycker också om att vinna, och ogillar att förlora.

Men frågan är vad man försöker skapa?  Vad vill man?
Jag vet vad jag vill. Jag vill utveckla bollskickliga spelare som är trygga med boll under press, som kan ta emot en snabb passning och ta ett eget beslut och slå en ny passning i högt tempo och att kunna lösa problem på ett smart sätt på plan.

Det är en modern spelare. Framtidens spelare!

Jag älskar smarta och kreativa spelare och jag tycker vi har för få av dem i svensk fotboll. Du kan ha världens största vinnarskalle och ett enormt organiserad försvar men en spelare som Messi, Özil eller Maradona skulle ändå göra kaos med dig.

Så hur ska vi då kunna få fram dessa spelare?
1. Du kan inte få fram en kreativ spelare om inte spelaren får testa på kreativa lösningar på planen.
2. Varje spelare måste under en match röra bollen så många gånger som möjligt. (Det är därför jag vill spela en kortpassningsorienterad fotboll som involverar hela laget)
3. En spelare måste få begå misstag utan att få skit (måste testa saker och då misslyckas man)
4. Måste få ta egna beslut.

Dessa saker är enligt mig viktiga ingredienser för att få fram kreativa och bollskickliga spelare. Så ska man låta spelaren testa saker, ta egna beslut, våga spela sig ur situationer så kommer den spelaren begå väldigt många misstag och begår varje spelare väldigt många misstag så är det väldigt troligt att man förlorar matcher då det ofta är egna misstag man förlorar på.

Men skulle vi börja minimera misstag, spela säkert och spela långbollar på en anfallare så skulle vi gå miste om väldigt mycket träning. Ja, vi kanske skulle vinna fler matcher för vi begick färre misstag men på sikt skulle det vara förödande för vår utveckling.

En mentalitet i ungdomsfotboll som går ut på att vinna till varje pris kan ha förödande konsekvenser.

Tänk er en tränare som tränar 13-15-åringar och har som mål att vinna serien. Då är det väldigt stor chans att detta händer:
1. Han låter de bästa för stunden spela.
2. Han använder endast spelarnas styrkor
3. Han försöker minimera misstagen

Bara man gör ett av dessa tre steg ovanför så är det en smärre katastrof. Tittar vi på punkt 1 så vet vi ju alla utvecklas i olika takt. En 15-åring kan vara som en 12-åring i kroppen och en annan 15-åring kan vara som en 18-åring i kropp. Och det är inte bara i kropp, utan även i sinne.
Vilka som är bäst som 15-åring kan vara helt annorlunda om 2-3 år.

Det finns te.x en storklubb i världen som jobbar med utveckling före resultat. Klubben heter Manchester United. De hade tidigare en 16-åring i sitt ungdomslag som var väldigt liten, hade ingen power, var väldigt klen, var väldigt långsam, hade dåligt kondition och led av astma så han kunde bara spela 20 minuter per match. Men han hade en väldigt god teknik och han fick spela varje vecka trots han låg långt efter sina lagkamrater. Anledningen till han fick spela var att United trodde på denna spelare på sikt och att han kunde utvecklas. Hade det varit i en klubb som bara försökte vinna till varje hade de låtit honom sitta på bänk eller ännu värre – de hade slängt ut honom.  United blev nästan hånade av föräldrar och andra lag för de lät honom spela. Men United stod på sig och denna spelar gjorde sen 66 landskamper för England och hans namn är Paul Scholes.

Så vi MÅSTE låta alla spelare får spela matcher för alla utvecklas olika och vi måste jobba långsiktigt. Skulle en lärare i skolan slänga ut en elev för han inte var lika bra som övriga? Nej, trodde väl det!

Då kan vi nu gå över till punkt 2. Ska vi spela på våra styrkor? Ja, i seniorfotboll handlar det om att vinna och då är det bra att göra det man är bra på, att utnyttja varje spelares styrkor.
Men i ungdomsfotboll ska vi utveckla NYA styrkor så att spelaren har fler styrkor i bagaget när han blir seniorspelare. En spelare som inte kan passa måste vi låta passa mer, en spelare som inte kan dribbla måste vi låta utmana mer, en spelare som inte kan skjuta måste få skjuta, en spelare som inte kan slå inlägg måste vi låta få slå inlägg. Om han inte få göra det han inte kan, hur ska han då bli en bättre spelare?
Vi kan även här ta skolan som exempel: Skulle en mattelärare endast låta eleverna lösa tal de redan kan?

Även här kan vi gå till punkt 1 igen. Om vi bara använder de bästa spelarna så använder de träningarna till att visa upp sig istället för att träna på nya färdigheter. För när de börjar träna på nya färdigheter så går det dåligt i början och i början presterar de sämre, och då tror de att de kan tappa sin plats i laget. Så istället ”safar” spelaren och gör det han är bra på – allt för att visa upp sig för sin tränare så han kan spela kommande match.

Sen tar vi även steg 3 – att minimera misstagen. En spelare som gör allt för att minimera misstag kommer få begränsad utveckling. En spelare måste testa nya saker, försöka sig på en utmaning eller en passning utan att få skit för man misslyckats. All forskning tyder på att man lär sig av sina misstag och misstag i ung ålder har en positiv effekt. Man måste få testa sina gränser.

Så min slutsats i det hela är glasklar: Har man som största målsättning att vinna så har det en negativ effekt på utveckling av spelare.

Men om man hela tiden ser till att spelaren har KUL, vågar utrycka sig, begå misstag, lira boll och har en bra miljö att komma till så kommer denna spelare utvecklas mycket mer än de som spelar i ett lag för att vinna.

Nu kommer jag vara hård i min kritik, men det är min ärliga åsikt. Ni som är tränare och har som målsättning att vinna ungdomsserier och har som högsta mål att vinna oavsett hur det ser ut bör sluta genast! Ni gör det endast för er egen skull och inte för spelarnas bästa!

Under nästa år kommer Karlslunds U16-lag att vinna en del, förlora en del och en del oavgjorda, men VARJE spelare kommer få maximal utveckling samtidigt som vi haft väldigt kul. Det är väl därför de spelar fotboll, för det är kul?

Och snälla, sluta gapa på spelarna när de spelar. Låt de ta egna beslut. Detta är ett utdrag ur boken ”Coaching outside the box – Changing the mindset in youth soccer”

”For some reason, adults – some who can´t even kick a ball – thinks it´s perfectly ok to scream at children while they playing football. How normal would it seem if a mother gave a six year old some crayons and coloring book at started screaming ”Use the red crayon!” ”Stay in the lines!” ”Don´t use yelloy!” Do you think that child would develop a passion for drawing?

Christoffer Larsson
Karlslunds IF HFK U15

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply