Gefle kan komma ut i Europa

Gefle vann den svenska Fair-play ligan i Allsvenskan och är det enda svenska laget som har chansen att få en ”gratis” kvalplats i Europa League som belöning för sitt snälla och respektfulla spel.

Även om UEFA in räknar ihop resultatet förrens i April då alla europeiska cuper är avslutade, så kan man redan nu se att Gefle kan ”räkna” med en plats, även om inget är helt säkert. Men just nu ligger Sverige på andra plats bakom Norge. Och det ska ske mycket för att Sverige ska tappa den platsen.

 

Senast Gefle spelade i Europa League var 2010, då åkte man ut i den andra kvalomgången mot Dynamo Tbilisi från Georgien. 

Frågan är dock vart Gefle ska spela sina matcher, under de senaste två tillfällena har matcherna spelats i Stockholm på Råsunda, men då denna arena nu är pensionerad står frågan fortfarande oklar.

 

Så här räknas Fair-play ligan:

(följande är ett urklipp från www.svenskfotboll.se)

Matchdelegater följer alla matcher i Allsvenskan och Superettan och gör en fair play-bedömning av lagens Fair Play-prestation tillsammans med domaren. Bedömningen ska vara baserad på positiva hellre än negativa aspekter. Fair Play-bedömningen görs utifrån sex kriterier:

  1. Röda och gula kort (max 10 p)
    avdrag från maxpoäng görs utifrån antal gula och röda kort.
  2. Positivt spel (max 10 p)
    Belönar positivt och för publiken attraktivt spel (högt tempo, anfallsvilja, snabb igångsättning av spel etc)
  3. Respekt för motståndaren (max 5 p)
  4. Respekt för domaren (max 5 p)
  5. Lagfunktionärernas uppträdande (max 5 p)
  6. Publikens uppträdande (max 5 p)
    Hemma- och bortafansens insatser för matchinramningen och fair play-andan.

Poängtalen summeras och divideras med maximalt antal poäng – därefter multipliceras talet med 10. Maximalt antal poäng kan reduceras när någon bedömningsgrund inte är tillämplig (t ex ”publikens uppträdande” bedöms inte om laget ifråga inte haft ett väsentligt antal fans på plats).

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365