Córdoba klara för La Liga efter osannolikt avgörande

Två lag från den spanska andraligan går varje år direkt upp till La Liga, medan lagen på plats 3-6 får kvala. Las Palmas slog ut Sporting de Gijón i den första rundan, medan Córdoba slog ut Murcia i samma runda och nu var det dags för ett avgörande dubbelmöte lagen emellan om den sista La Liga-platsen.

Första matchen av två spelades på Córdobas hemmaarena Nuevo Arcángel och slutade 0-0, vilket gjorde att returen, som spelades på söndagskvällen, var helt öppen.

Las Palmas-Mittfältaren Antonio Apono nätade för sitt lag i början av den andra halvleken, ett mål som gjorde att klubben då var på väg mot ett La Liga-avancemang. Klockan tickade upp mot 90 minuter och det såg ut att vara avgjort, i alla fall på planen. När klockan hade passerat 90 minuter trodde nämligen Las Palmas-supportrarna att avancemanget var klart och planen stormades av firande hemmafans. Problemet var dock att matchen inte var slut, vilket resulterade i en lång paus i matchen för att få upp alla åskådare på läktaren igen.

Till slut kunde domaren blåsa igång matchen igen för att spela de sista minuterna av matchen – och i den 100:e minuten kom tvärvändningen i matchen. Córdobas Ulises Dávila tryckte in kvitteringen till 1-1 och chockade hemmapubliken, då resultatet alltså innebar att Córdoba var klara för avancemang.

Efter ett smått kaos på läktaren, då föremål kastades in av hemmafansen samtidigt som spelarna fick poliseskort ut från planen, kunde det konstateras att Córdoba kommer att spela i La Liga den kommande säsongen, något man inte gjort på hela 42 år.