Fotboll och aktier- allt de har gemensamt

Fotboll och aktier- allt de har gemensamt

Det är ingen slump att många av oss som älskar fotboll också har aktier, och är intresserade av aktiehandel. Det finns många delar av aktievärden som kan ge dig samma kick som du kan få av bra fotboll. Låt oss gå igenom några av likheterna och skillnaderna mellan de som rör sig inom fotbolls och aktie-världen.

Spänningen

Spänningen är naturligtvis en viktig del i att spela eller se på fotboll. Ditt lag lyfter dig när det går bra, och på samma sätt faller du när det går riktigt dåligt. Samtidigt är det alltid viktigt att kunna ta in den stora bilden. Ditt lag presterar bara tack vare en massa beståndsdelar; spelarnas dagsform, tränare, väder, spelplan, klubbens ekonomi, allt är en del av den stora helheten.

Detsamma gäller för aktier. Om du ska investera i aktier, så är det inte bara att hitta en aktie med en fin ”dagsform” för att få dina positiva resultat, du ska se runt om på värdet baseras på. Hur ser aktiebolagets historiska och möjliga vinster ut, hur ser branschen ut, vad sker det i omvärlden som kan påverka aktiernas upp och nedgång.

När du vet allt detta blir det ännu mer spännande att följa med i resultatet, oavsett om det är fotboll eller aktier!

Kunskapstörsten

Som vi redan nämnt så är det inte bara att följa resultaten i matcherna en och en nog, för att få ut hela upplevelsen som fotbollsfan. Istället kastar sig de flesta ut i att lära sig allt som har med deras favoritlag att göra. Spelarnas namn och bakgrund, klubbens kommande inköp av spelare, vad andra fans planerar inför kamperna, allt blir lika viktigt. Och inte bara information om det egna laget blir intressant: allt som har med lagets konkurrenter, ligans olika förutsättningar osv, blir lika viktiga.

Detsamma gäller för dig som blir biten av aktievärden.  Här finns det obegränsat med information att ta till sig om omvärlden och ekonomi och på så sätt växer också din allmänkunskap i samma takt som ditt aktieinnehav. Om du vill lära dig mer om aktier kan jag rekommendera informationen på https://finanso.se/kopa-aktier/ där du får en praktisk genomgång av aktier för både nybörjare och rutinerade aktiehajar.

Lojaliteten

De flesta väljer att vara lojala med sitt fotbollslag hela livet, oavsett hur de kom att välja det. Om laget går upp i serien eller faller som en sten spelar ingen roll. Det är ju mitt lag. Och det är ju förstås annorlunda med aktier, där du snabbt byter från en aktie till en annan. Eller är det? I aktieinvestering har du ofta några aktier som är långsiktiga investeringar och som du inte lämnar, medan de andra är tillfälliga, likt de fotbollslag som ”du också gillar” men som inte är dina lag.

Du får oftast bästa avkastningen på de aktier där du kan vänta länge, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, heter det ju.  Till skillnad från aktier ska du dock aldrig ” gripa en fallande kniv” när det gäller aktier, det vill säga du ska inte kasta dina pengar i en aktie i fritt fall. Det kan du faktiskt göra i fotboll: du kan välja att stödja ett lag trots att du kan se att det inte idag har några som helst chanser till vinster. Så länge du är beredd att satsa dina känslor så kan ditt lag nämligen ge massor tillbaka, oavsett om de vinner eller förlorar.

You must be logged in to post a comment Login