Lista: Topp 10 övergångar i Bundesliga

Vinterfönstret har stängt och nu får de europeiska klubbarna klara sig med det material man har att tillgå. I tyska Bundesliga har det inte varit allt för spektakulära och omtalande övergångar, men visst finns det tillräckligt för att skapa en het topp 10-lista.

Här har ni dem. Vinterns hetaste nyförvärv.

+++

10. Dong-Won Ji – Sunderland AFC -> FC Augsburg -> Borussia Dortmund

Den 21-årige sydkoreanen lånades ut till FC Augsburg förra vintern för att spela av säsongen. I början av 2014 skrev han på en permanent deal efter en genuin framgång i bottenlaget, vilket resulterade i att Jürgen Klopp och hans Dortmund fick upp ögonen för strikern. I juli ansluter han till de gula och visst finns det stor potential i den forne Sunderland-spelaren. Intressant nyförvärv och ännu en asiat till tyska Bundesliga.

9. Koo Ja-Cheol – VfL Wolfsburg -> FSV Mainz

Sydkoreaner och japaner har traditionellt sett gjort stora succéer i Bundesliga och just därför kommer Koo Ja-Cheol upp på listan. Lånet från Wolfsburg till Augsburg i fjol gjorde susen för landslagsmittfältaren vars tid dock präglades av en hel del skador. Trots det fick han in åtta mål och var en viktig faktor till varför Augsburg med nöd och näppe klarade sig kvar i finrummet. I sin nya klubb, FSV Mainz, har han redan hunnit göra mål och visst kommer han att passa in i Tuchels formationer framöver.

8. Jiloan Hamad  Malmö FF -> 1899 TSG Hoffenheim

Icke-svenska läsare skulle kanske inte peka ut Jiloan Hamad som någon kandidat till topp 10-listan. Dessa typer av spelare kommer ofta in i Bundesliga och de flesta blir medelmåttiga utan att på något speciellt sätt utmärka sig. Jiloan Hamad är dock inte vilken spelare som helst. Lagkapten i en av Sveriges mest framgångsrika klubbar och så som han har burit sitt lag genom åren indikerar på att han har det där lilla extra som krävs för att kunna överleva i Bundesliga. Under de närmaste tre åren har han god tid på sig att utvecklas och acklimatiseras, vilket i slutändan kommer att ge goda resultat. I Hoffenheim kommer inte konkurrensen heller att bli allt för stor och om laget klarar sig kvar i högstaligan kan det bli en fin start på 23-åringens internationella karriär.

7. Artjom Rudnevs  Hamburger SV -> Hannover 96 (lån)

Letten Rudnevs gjorde succé för sitt HSV när han kom förra säsongen. Mål gjorde han och tillsammans med Van der Vaart och Heung-Min Son bildade man en stark offensiv för laget som till slut hamnade strax utanför en Europa-plats. I år har varken Hamburg eller Rudnevs själv haft något att glädja sig åt och inför säsongen var hans startplats så gott som förlorad. Viktigt för strikern att nu få speltid och hitta tillbaka till sin form i nya miljöer, där högre positionerade Hannover passar honom som handen i handsken.

6. Andres Guardado  Valencia CF -> Bayer Leverkusen (lån)

Mexikanaren Guardado var kopplad till lite olika klubbar under vintern, men Los Che valde till slut att behålla sin vänsterback/ytter och i stället låna ut honom. Bayer Leverkusen nappade, då man dessutom har möjligheten att efter säsongen värva honom på permanent basis. Ett intressant namn som kan fungera som en stabil back-up på ytterpositionen, nu när Sidney Sam försvann för spel i Schalke.

5. Milos Jojic – FK Partizan -> Borussia Dortmund

Milos Jojic är inte ett namn som många har hört förut. Den serbiske mittfältaren blev utsedd till ligans bäste spelare under hösten i den inhemska Superliga, där han under säsongen gjorde 13 poäng på 15 matcher (sju mål och sex assist). Spelaren har gått otroligt fort framåt och går en fin framtid till mötes. Skadorna i Borussia Dortmund gör att han mycket väl kan komma att starta, då spelare som Gündogan och Kuba kan bli borta för resten av säsongen. En lovande värvning för Dortmund – Milos Jojic, lägg det namnet på minnet.

4. Ola John  SL Benfica -> Hamburger SV (lån)

Den Liberia-födde holländaren, med den norskklingande namnet, har under en längre period varit kopplad till såväl Manchester United som AC Milan. Benfica behöll dock sin 21-årige ytter, men valde inför 2014 att låta honom utvecklas än mer genom ett utlån. Hamburg stärker därmed sitt lag med en talangfull pjäs, som kommer att bidra med fart och fläkt på kanterna. Han kan också användas än mer offensivt och så lär också bli fallet då succén Lasogga nu är borta.

3. Sidney Sam  Bayer Leverkusen -> FC Schalke 04

Ännu ett riktigt skönt namn på listan, i heltysken Sidney Sam. I Bayer Leverkusen har 26-åringen gjort det riktigt bra under sin fyra år långa tid i klubben, med en hel del fullträffar och sitt solida spel på Werkselfs mittfält. Stort nyförvärv för Schalke som bygger ytterligare för att komma närmare topplagen. Sam ansluter förvisso inte förrän i sommar, men om man dessutom lyckas behålla Draxler över nästa transferfönster, vilket kanske inte är så troligt, kommer Schalke verkligen att utmana om Bundesliga-titeln.

2. Kevin de Bruyne  Chelsea FC -> VfL Wolfsburg

Nöta bänk vill ingen göra när man spås den framtid som den belgiske talangen Kevin de Bruyne gjorde. Kom till Chelsea från Bremen, i hopp om att göra storsuccé. Chansen fick han aldrig riktigt, åtminstone inte en ärlig chans, och vips försvann han och blev en i mängden. Nu har han äntligen fått slå sig till ro och kan börja om. Till Wolfsburg kommer han dessutom i rätt tid – laget är i högsta grad med och slåss om europaplatserna och visst vägde det in i hans resonemang kring vilken klubb han framöver ska representera. Han har fortfarande åldern inne och lär inom en snar framtid få en ny, bättre chans i europas absoluta elit. Tills dess är Wolfsburg perfekt för Kevin.

1. Robert Lewandowski – Borussia Dortmund -> FC Bayern München

Även om den polske strikern inte ansluter till FCB förrän nästa säsong, är givetvis hans flytt vinterns mest kontroversiella. Snacket har pågått länge och även om de flesta Borussia-supportrar försökt blunda för verkligheten och trott att deras Lewandowski skulle förbi Klopp trogen, så är hans flytt nu ett faktum. Precis som Mario Götze har jättarna från de bayerska delarna snappat åt sig nästa stjärna, likt avskalningen av de mindre klubbarna i La Liga. Trist för ligan, trist för Dortmund, men samtidigt; Bayern blir bara bättre. Offensvien blir av en fenomenal världsklass och frågan är vem, vilka eller vad som ska stoppa Pep Guardiolas gäng framöver.

+++

Då var vinterfönstret stängt och vi ser fram emot en underhållande, farfyllt och målrik Bundesliga-säsong. Bayern går mot titeln, Dortmund, Leverkusen och Schalke krigar om CL-platserna – som varje år alltså. Vad skönt, allt är som det ska.

Saknar du någon på listan? Vilka är dina alternativ?

Kommentera nedan eller på Facebook-pagen!

Auf Wiedersehen.

Lukas C. Landl

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply