Då var första halvlek över

Då var 2012 snart över. I åtminstone i fotbollsväg. Åtminstone i Tyskland. Bundesligas sista omgång spelades för i år i helgen och såhär, efter halva säsongen spelad, finns det en hel del både fantastiskt och miserabelt som är värt att ta upp och nämna. Spektakulära mål, underhållande matcher, fantastiska lirare och genialiska tränare. Vilka spelare har visat framfötterna, vilka talanger har slagit till, vilket lag har stått för årets skräll och vilken spelare har bjudit på årets konststycke, allt det där och lite till har jag samlat ihop och summerat. Detta är det mest minnesvärda från första halvlek av 2012/13 års Bundesliga.

Årets lag
Att Bayern München har totaldominerat Bundesliga i år är inget att direkt diskutera. Man är fastspikade på förstaplatsen och det ska mycket till för att någon skall kunna sätta käppar i deras hjul. Men ett lag som jag givetvis måste hylla, är nykomlingen Eintracht Frankfurt. Man har ständigt pendlat uppe på Europaplatserna och ligger efter den första halvleken på en fjärdeplats. Dortmund, Leverkusen och slutligen Bayern ligger före, men Eintracht kommer givetvis hänga kvar i toppen och slåss om Champions League-platserna. Sjukt men sant. 

Årets skräll
Frankfurt stod väl för skräll efter skräll i inledningen, när man på allvar visade varför man är tillbaka i finrummet. Men när man tillslut ställdes mot Fortuna Düsseldorf (som förövrigt också började säsongen bra) i omgång 15, kom slaget i magen. Fortuna hade inte gjort mer än två mål i en match, men hemma på Esprit Arena slog körde man ifrån och fullkomligt krossade sin nykomlings-rival, med hela 4-0. 

Årets utropstecken
Stefan Kießling ångar på och har tagit täten i skytteligan. Har visat upp en utmärkt form på senare tid och är en av de bidragande orsakerna till Leverkusens andraplats i ligan just nu. Trots de tunga tappen i somras, har Hyypiä fått till det, detta efter en halvdan start. Fortsättningen ska bli riktigt intressant, då laget dessutom promenerade igenom gruppspelet i Champions League. Bayer Leverkusen är årets utropstecken.

Årets frågetecken
Att Klaas-Jan Huntelaar inte besitter den form och målfarlighet han gjorde i fjol, har både Schalke och Bundesliga-älskarna tappar på. Hysterin kring holländarens vara eller icke vara i FC Schalke 04 har varit enorm och det mesta talar på att han inte kommer bära kungablått nästa säsong. Under januari-fönstret ser dock Stevens ut att vilja förlänga med Der Jäger, men samtidigt har det ryktats om att han vill prova på någonting nytt. Schalke har lagt sig på en sjundeplats efter halva säsongen spelad och frågan är vem som ska lyfta de till toppen, utan Huntelaar.

Årets var-har-vi-dem-egentligen
Årets ”var-har-vi-dem-egentligen” går till ett lag som ständigt överraskar. Då inte bara positivt, utan också negativt. Laget som vi inte riktigt vet var vi har, är FC Nürnberg. Två pinnar av sex möjliga mot giganterna Dortmund och Bayern, medan man endast fick med sig en pinne i mötet mot hopplösa Augsburg. Nürnberg har sina dagar, när man visar upp spelet man hade under Marek Mintal-tiden och plockar tunga pinnar mot topplag. Nürnberg förblir förmodligen ett mittenlag denna säsong också, men om det där ”topplags-spelet” håller i sig längre, kan de sluta på den övre halvan och tabellen.

Årets talang
Schalke är nog ett av Tysklands bästa lag på att producera talanger som inom bara några år får betydande roller i klubben. Max Meyer är en herre på 17 somrar som i sinom tid kommer blomma ut ordentligt och ta Tyskland med storm. Julian Draxler är en som är på väg god väg att göra det. Mittfältaren har visat upp en briljant teknik, kombinerat med ett moget spelsätt och en bollkontroll som är värd att nämnas. Draxler har inte sprutat in mål (3) men lär även göra det inom de närmsta säsongerna. Fantastisk spelare som allt oftare får en plats i Huub Stevens startelva.

Årets besvikelse (spelare)
Hamburg har sakta börjat resa sig från askan efter fjolårets katastrof. Men värvade in en hel del intressanta namn, men givetvis var en viss hemvändare ett av de allra intressantaste: Rafael van der Vaart. För 109 miljoner svenska riksdaler kom han tillbaka till HSV, där hans tid till mestadels spenderats på skadelistan. Elva matcher har det blivit och endast ett mål. Van der Vaart har inte riktigt gjort något allt för stort väsen av sig på planen, men han inställning utanför har gjort HSV till ett lag som tillsammans kunnat resa sig uppåt. Ur den synvinkeln har Van der Vaart varit en oerhört viktig spelare för Fink, men på planen har han fortfarande mycket att bevisa. 

Årets besvikelse (lag)
VfL Wolfsburg. Även om det var väntat att Felix Magath kolossala bygge skulle kollapsa, så trodde man på något sätt att det skulle gå vägen för vargarna. Att dessutom göra ett tränarbyte mitt i säsongen, brukar allt som oftast inte lösa några problem överhuvudtaget. Det har det dock gjort, när Lorenz-Günther Köstner tagit över rodret och vunnit en del redan. Tabellen ljuger dock inte och VfL parkerar på den sista mittenplacerings-platsen i Bundesliga efter halva säsongen. Sakta bygger man uppåt och förhoppningsvis kommer man att slippa kval och allt vad det heter när ligan avgörs om ett gäng månader. Årets besvikelse, är VfL Wolfsburg.

Årets mål
Den är svår! Det finns en hel del godbitar att välja på. Reisingers soloräd mot Hamburg är en riktig höjdare, när han på gammal skolfotbollmanér fintar bort både en och två HSV-backar.

Även Bayern-anfallet där Ribery hittade Müller som parallellt med kortlinjen, vänd mot planen, på ett läckert sätt chippade in bollen.

Vi har också en hel del strutar från runt om i Bundesliga som får klassas som några av säsongens snyggaste såhär långt. Juan Arango har bjudit på ett par riktiga kanonmål, som t.ex. dessa:

Årets match
Hösten/vintern har bjudit på SÅ mycket fantastiska matcher denna säsong. Der Klassiker hade en fantastisk inramning, men årets match var det definitivt inte. Mötet mellan Freiburg och Hoffenheim i omgång tre, var definitivt den med mest underhållsvärde. Åtta mål när Freiburg segrade med siffrorna 5-3. Hoffenheim vägrade att ge sig i början och tog även ledningen efter bara två minuter. Freiburg vände, Hoffenheim kvitterade. Freiburg tog ledningen, Hoffenheim kvitterade. Freiburg tog ännu en gång ledningen, Hoffenheim kvitterade ännu en gång. En fantastisk match som innehöll det mesta och visade upp den målrika sidan av tyska Bundesliga. Riktigt skoj!

Årets supportrar
Den tyska supporterkulturen är ju känd som den kanske i särklass mäktigaste. Fullproppat i varje match, fantastiska tifon och en helgalen publik. Förutom att andraligan, Zweite, har ett gäng sjuka supporterklubbar, har vi även i den högsta en hel del att njuta av. Den gula väggen är givetvis den populäraste, men även klubbar som Frankfurt, HSV, Schalke m.fl. har fantastiska, utstickande fans som är värda att nämna. 

Från denna säsong. På Veltins Arena när Schalke tar emot Frankfurt. Matchen slutade 1-1.

Från förra säsongen. Den gula väggen inför matchen mot Wolfsburg. Dortmund vann med 5-1.

+++

Det var det. Kommentera gärna här eller på Facebook-sidan, vad ni tycker eller kom mer era egna förslag! När jag summerar denna jubileumssäsong (Bundesliga fyller 50 år!) i maj, kommer givetvis också Årets elva, årets spelare och årets tränare. Detta var det näst sista inlägget för i år. I nästa, får ni ALLT om Silly Season i Bundesliga. Från Greuther i botten, till Bayern i toppen.

Auf Wiedersehen und Frohe Weihnachten! 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply