Tyskland tog hem gruppsegern

Tyskland och USA stod på fyra poäng var inför den avslutande gruppspelsmatchen i ett regnigt Recife under torsdagen. Portugal och Ghana, som samtidigt möttes i ett soligt Brasília, hade bara samlat ihop en poäng var inför avslutningen. För Tyskland och USA räckte det därför med oavgjort för att båda lagen skulle gå till åttondelsfinal.

Det var tyskarna som tog tag i matchinledningen och amerikanarna la sig på försvar. Men tyskarna hade det svårt med att skapa några heta målchanser. Lukas Podolski hade ett tidigt skott som gick högt över, men i övrigt försvarade sig USA på ett bra sätt och tillät inte Tyskland skapa några möjligheter.

När USA väl tog sig upp i ett sällsynt anfall var det nära att de tog ledningen genom ett skott från Graham Zusi, som susade tätt över ribban. Tyskland hade det mesta av bollinnehavet i den första halvleken och hade fyra skott på mål, men Tim Howard hade inga större problem med att avvärja avsluten och 0-0 stod sig till halvtidsvilan.

Den tyske förbundskaptenen Joachim Löw valde att byta in Miroslav Klose inför den andra halvleken. Klose har som bekant gjort flest VM-mål i historien (15 stycken) tillsammans med Ronaldo. Tysken var nära att sätta sitt 16:e VM-mål redan sju minuter in i halvleken, men han kom inte rätt till bollen och nickade utanför.

Lite senare skulle dock tyskarna ta ledningen när Thomas Müller gjorde sitt nionde VM-mål. Den amerikanske målvakten Tim Howard gjorde en bra räddning på nick efter hörna men returen gick ut till Müller som curlade in bollen i det bortre hörnet från utkanten av straffområdet.

Jürgen Klinsmann, tysken som numera är förbundskapten för USA, bytte in Alejandro Bedoya med en halvtimme kvar att spela. När matchen gick mot sitt slut var det Bedoya som fick kvitteringchansen för USA, men då var Philipp Lahm uppoffrande i sitt försvarsspel och täckte skottet. Clint Dempsey hade sedan en jättechans på tilläggstid, men han nickade tätt över ribban och matchen slutade 1-0 till Tyskland.

Det resultatet räckte dock för USA, som klarade andraplatsen i gruppen. Portugal vann med 2-1 mot Ghana men blev trea i gruppen på grund av sämre målskillnad än USA. Tyskland vann gruppen och ställs nu mot Algeriet, Ryssland eller Sydkorea i åttondelsfinal. USA blev tvåa och kommer med största sannolikhet att möta Belgien.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply