Tung hemmaförlust för Häcken i Europa-spelet

Peter Gerhardsson och hans BK Häcken stod för en ordentlig skräll när de slog ut den tjeckiska storklubben Sparta Prag efter 2-2 på bortaplan och 1-0 ”hemma” på Gamla Ullevi, där deras hemmamatcher i Europa spelas eftersom Rambergsvallen inte uppfyller de krav som ställts från UEFA, den europeiska fotbollsorganisationen.

Inför den tredje kvalomgången i Europa League lottades Hisingens stolthet mot den schweiziska klubben FC Thun och den första matchen i dubbelmötet spelades på Gamla Ullevi under torsdagskvällen. Matchdomare var Mattias Gestranius från Finland och temperaturen var runt 19 grader på en molnig arena när matchen sparkades igång klockan 19.

Häcken vann skottstatistiken med 15-9, men det första målet i matchen gjordes av gästerna från Schweiz. Benjamin Luhti skickade in ett inlägg som Luca Zuffi nickade in distinkt bakom Christoffer Källqvist. Båda lagen fortsatte sedan att skapa chanser fram till den 63:e minuten, när Zuffi gjorde sitt andra mål med ett distinkt avslut i bortre hörnet.

Minuten senare reducerade Häckens lagkapten, mittfältaren Martin Ericsson, till 1-2 med ett snyggt distansskott. Hemmalaget jagade sedan ett kvitteringsmål i slutet och tryckte på mot bortamålet, men Thun lyckades reda ut stormen och få med sig ett bra resultat till returen i Schweiz nästa torsdag, 8 augusti.