Tumult uppstod i regions-derbyt, Atalanta – Milan

Det var en match som man på förhand visste om skulle bli tuff. Milan hade förlorat detta regionsderby på San Siro innan säsongen vände, Milan-spelarna var fyllda av revanschlust och ville fortsätta på det spår man avslutade på förra omgången, det vill säga, en vinst.
Giampaolo ”Bologna-killern” Pazzini ställdes mot sin moderklubb. German Denis, Atalantas skyttekung skulle ställas mot mittbacks-låset, Mexes-Zapata.

Milan tog, som väntat, tag i taktpinnen under inledningen av matchen. Det var en match som skulle vinnas men en kämparanda som inte syntes till hos något av lagen under de inledande 20 minuterna. Det farligaste läget dittills tillskrivs Atalanta. Lite missförstånd uppstod i straffområdet, Abbiati lyckades boxa ut bollen som sånär höll på att styras in i mål av en framrusande Atalanta-spelare. Marginalerna var med Milan.

Strax efter det var Atalanta tvungna att göra sitt första byte efter att Ferri fallit ihop i eget straffområde, baksidan av låret verkade vara problemet. Tur för Ferri och Atalanta så kunde han åtminstone gå av planen på egen hand. In istället för Ferri kom Raimondi.

Fram tills minut 29 var det som sagt Milan som hade övertaget gällande bollinnehav men offensiven hos de två lagen verkade ha glömts bort i omklädningsrummet – Tills den unge, uppskattade talangen Niang fick bollen och serverade Milan andra exceptionella talang, Stephan El Shaarawy med en smörpass, El Shaarawy gjorde inget misstag och satte distinkt 0-1 i målvakten, Consiglis bortre hörn.
Målet innebar att Milan nu klättrade upp på en femteplats och har just nu tagit över den plats som många ansågs vara omöjlig för Milan, en Europa-plats med kontakt till Champions league-spel.

Efter målet stannade spelet av en aning och det såg ut som under de inledande 20 minuterna, fram tills slutet av första halvlek. Atalanta började forcera Milans planhalva och började pressa mot straffområdet, det var sånär att det skulle ge utdelning, för i den 44e minuten kom chansen, mål-spottaren German Denis får ett utmärkt läge precis framför mål men missar bollen och därmed chansen till utjämning.
Man fortsätter pressa Milan under de sista minuterna och i minut 45+1 kom ännu ett bra läge. Efter ihärdigt kämpande av Atalanta lyckades man vaska fram ännu en chans. Det var Zapata som försökte täcka ut bollen till inspark (ca 2 meter från eget mål) men av någon anledning ”räddade” han bollen och vek inåt, alltså mot mål, där han förlorade bollen till Carmona som slog ett inlägg, men en missriktad nick gjorde att Milan gick ut i halvtid med resultatet på sin sida. 0-1 Milan.

När andra halvlek startade var det ett nytt Milan som kom ut. Hungriga och med en enorm kämparglöd. Åtta minuter in i andra halvlek hade Milan i princip bara varit på offensiv planhalva. De enda spelarna som syntes till på Milans planhalva var målvakten Abbiati och mittbacken Mexes. Milan fick dock inte utdelning för den enorma press, istället tog Atalanta över och började skapa lägen medans Milan övergick i en aning defensivt inriktat spel. Milan lyckas med skicklighet och tur hålla bollen borta från mål och Atalanta misslyckas på grund av otur trycka bollen i nät. Nej, marginalerna var inte med Atalanta.

I den 59e minuten fick Brivio (Atalanta) sitt andra gula kort, enligt undertecknad var det ett mycket hårt domslut av Gervasoni. Det var i en kamp med Pazzini där Brivio misslyckades med en brytning och kom åt Pazzini som föll, långt ut på kanten, Gervasoni gav Brivio hans andra gula kort efter en dialog med linjedomaren. Regions-derbyt var redan innan denna händelse något spänd och med den utvisningen var tumultet ett faktum.
Små-bråk med domare av Atalanta-spelarna, förståeligt dock. Med tur lyckades Atalanta-spelarna undgå varningar, dem skulle komma senare i matchen.

Kort efter utvisningen blev man i Atalanta tvungna till att ändra taktiken och gjorde därför ett byte, German Denis ut och Matheu in.
Spelet lugnade sig en aning och bollinnehavet delades broderligt mellan lagen. Tills Niang föll ihop skadad i en närkamp. Milan ville att Atalanta skulle spela ut bollen medans Atalanta ville spela vidare, det blev en mycket hätsk stämning på plan och till slut klev Mexes in, HÅRT, i en närkamp, domaren blåste och ännu ett bråk utbröt. Consigli, Atalantas målvakt sprang hela vägen från eget mål för att låta Mexes veta vad han tyckte. Båda två belönades med gult kort.

I minut 80 gjorde Atalanta sitt tredje och sista byte, den starka kant-löparen Cigarini byttes ut och in kom Igor Budan.
Kort efter bytet fick Milan till en väl utförd kontring som tillslut ledde fram till en helt ren Flamini, som var ensam med målvakten. Flamini som inte är den bästa målskytten, eller ens en okej målskytt misslyckades med att trycka bollen i mål, trots att Consigli sålt sig väldigt tidigt. Fortfarande 0-1 och denna match kunde sluta hur som helst. Atalanta tog efter det över matchen helt och hållet. TROTS att man bara hade 10 man så lyckades man pressa Milan enormt. Rensningarna avlöste varandra från Milans planhalva.

Milan gjorde sitt första byte i matchen i minut 85. Det var samba-brassen Robinho som skulle in och ut gick målskytten och matchvinnaren, Stephan El Shaarawy.
Pressen av Atalanta ledde till många tveksamma situationer. Atalantas Carlos Carmona gjorde ett patetiskt försök i att få en straffspark, genom filmning. Domare Gervasoni synade hans bluff och istället fick Carmona gult kort – för filmning.

Ännu ett byte i Milan som verkligen slagit av på tempot. I den 89e minuten utgår Niang och in kommer Traore.
Men, vad vore denna match utan ännu ett tumult? Det var den inbytte Matheu som satte en ganska lös armbåge i ansiktet på Abbiati, som redan höll bollen i famnen. Abbiati blev irriterad och sprang upp för att konfrontera Carmona. Det blev en domino-effekt av det hela, tillslut lyckades domaren lugna ner spelarna och både Abbiati och Matheu tilldelades ett gult kort.
En något kaos-artad match blåses av och Milan går segrande ur striden.