Tanković: ”Jag ska vinna skytteligan”

Muamer ”Mujo” Tanković lämnade IFK Norrköping i tidig ålder för att ta steget ut i proffslivet. Fulham blev nästa klubbadress, och efter en tid i klubbens U19- och U21-lag fick talangen debutera i Premier League mot självaste Manchester United.

Efter debuten fick anfallaren ett samtal av Erik Hamrén, och A-landslagsdebuten var några veckor senare avklarad.

Tanković valde sedan att inte förlänga med Fulham, som var på väg ur högstaserien, och försvann under en tid från A-laget.

– Nä, det var något jag hade räknat med ändå. Jag visste att när jag inte skrev på nytt kontrakt med Fulham så räknade jag med att vara osynlig några månader. Det var inga problem. Jag kommer skina resten av mitt liv så några månader kunde jag ta paus, säger han till viasatsport.se.

Kritat på för fem år

Nu har Norrköpingskillen skrivit på ett kontrakt som sträcker sig i fem år med svensklaget AZ Alkmaar i Holland, något han inte direkt ångrar.

– Det kändes rätt. Så fort min agent sa att AZ var intresserade så blev jag sugen. Jag visste att Holland var rätt steg när Fulham åkte ned till Championship och jag ville bara till Holland faktiskt. Det är där unga spelare trivs bäst. Så fort jag fick höra att AZ var intresserade så tog jag det.

Sex mål på tre matcher

Säsongen har börjat bra för det svenska löftet. I de första tre träningsmatcherna med klubben satte han dit sex mål, och det framför ögonen på nya tränaren Marco van Basten.

– Ah, jag har fått en bra start med allt, med alla spelarna och tränarna i klubben. När man snackat med klubben och van Basten så är de positiva. Jag har inte hört något negativt än. De ser positivt på mitt kontrakt, att de har gott om tid med mig för att utveckla mig. Så förtroendet har jag, tror jag.

Målsättningarna för säsongen är glasklara, klubben ska upp i topp. 

– Som sämst ska vi nå Europa League. Men vi ska utmana högre upp. Jag har sagt till alla att jag vill vinna allt. Ajax hemma, Ajax borta, jag vill vinna. Om vi inte ska vinna ligan så är det bara att ge upp direkt. Men om vi satsar för att vinna ligan och inte gör det då vet jag att vi har gett allt och kommer ändå komma på en bra position.

”Vill vinna skytteligan”

Och ”Mujos” egna målsättningar är lika solklara de med, han ska bli bäst.

– Det har börjat riktigt bra nu på försäsongen, sedan är det bara att fortsätta utvecklas ännu mer. Men det är upp till mig att få förtroendet, spela varje match och göra målen. Gör jag riktigt bra ifrån mig så hoppas jag att det här ska bli min säsong.

– Jag vill vinna skytteligan också. Spelar jag varje match så ska jag vinna skytteligan. Om jag inte vinner så är jag besviken. Men sen hur många mål jag ska göra det har jag inte tänkt på.

 AZ Alkmaar premiärspelar mot Heracles på lördag när Eredivisie drar igång.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply