Sagan om prinsen och grodan

Trots att den gamle, sårade och oftast icke närvarande spelfördelaren lämnade söders grönvita gator – så har hans tronarvinge redan anlänt. Trots att konungen av det centrala mittfältet övergav sitt brinnande slott lever prinsen kvar, med fast beslutsamhet att strida till sista andetag för att rädda sitt kommande konungarike. Andreas Dahl lämnade oss, Nahir Besara ska rädda oss. Hammarbys nya kung är här, med hjärta, själ och allt vad det innebär.

Personligen har jag alltid imponerats utav, och alltid sett upp till det centrala mittfältet som den kanske viktigaste, och om inte den mest intressanta positionen på en fotbollsplan. Spelare så som Andrea Pirlo, Paul Scholes och på svensk ”lagom-nivå” även Anders ”Taco” Svensson, är just den typen av spelare som jag sedan år tillbaka ständigt har imponerats utav. Jag antar att Dahl var någon sorts grönvit motsvarighet till Andrea Pirlo, för min del – och antagligen så var det just därför som jag tog hans avsked så pass tungt.
”Ingen kommer någonsin kunna ersätta honom, det finns bara en Andreas Dahl,” sa jag till en kär vän till mig för bara ett par månader sedan. Idag sitter jag här med helt andra tankebanor, med helt nya förväntningar och helt annorlunda drömmar.

Likheten mellan de spelfördelare som jag drog upp (Pirlo, Scholes och Taco-Anders) är deras ålder. En skicklig spelfördelare blir du oftast med åldern, i takt med att din rutin växer, och det är ytterst sällan det kommer naturligt för någon under 27 – även om undantag existerar. Hammarbys senaste värvning, Nahir Besara, tog under den föregående säsongen 17 poäng för sitt Assyriska (8 mål och 9 assist), vilket på pappret gör honom bättre än vad den 21-åriga Andrea Pirlo, en gång i tiden var. Men idiotförklara mig inte nu, klart jag förstår att dessa två spelare inte ens är i närheten av varandra. När Pirlo var 21 lirade han för Inter och Besara för Assyriska, i Superettan. Men det är alltid kul att jämföra med någon stor för att få understryka min nya kelgris talanger.

Så vågar jag nu, till sist hoppas på ett avancemang? Jag vet faktiskt inte, jag har alltid varit skeptisk till att tro för mycket – då blir man bara besviken om det inte lever upp till dina förväntningar. Men om jag någon gång skulle göra det så är det väl nu, med den trupp som herr Berhalter sitter på så kan han bara inte misslyckas. Nu när Bajen äntligen fått lite vett i skallen och insett att vi måste satsa på ungdomen för att inte förvandlas till ett ålderdomshem. För även om Kennedy och Schlebrügge båda gjorde succé under den föregående säsongen så kommer dem inte fortsätta leverera om två till tre år. För det handlar trots allt inte bara om att gå upp, det handlar även om att kunna stanna där. Och för att göra det krävs det spelare så som honom, sådana som Besara, som trots sin ringa ålder kan leverera i vått och torrt.
Denna säsong är upplagd för succé, upplagd för avancemang, så snälla Hammarby – svik oss inte nu.

Christian Sundqvist

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply