Allsvenska spelare som borde finnas med i landslaget i höst

Det har som bekant pågått en väldigt utdragen debatt i Sverige huruvida de allsvenska spelarna borde få chansen i landslaget eller inte. Många anser att de visst platsar, medan andra tycker att man borde prestera i en större klubb innan man ska få chansen.

Då uppstår plötsligt debatten vad man egentligen rankar högst. Är man en så mycket bättre fotbollsspelare om man håller till i mittenskiktet i Turiket, jämfört med en som gör mål match efter match i ett allsvenskt topplag. Inte enligt min åsikt. Det finns väldigt många duktiga allsvenska spelare som hade platsat i utländska lag. Kanske inte de europeiska topplagen, men ett mittenlag i de flesta ligor hade utan tvekan kunnat plocka in en allsvensk spelare direkt in i startelvan.

Jag tycker inte att Erik Hamrén ska vänta på att man blir utlandsproffs, för inte blir man bättre bara för att man spelar utanför Sveriges gränser. Kanske tycker han att det finns bättre möjligheter utomlands, med chans till bättre utveckling. Sedan att mäta sig med bättre motstånd i de utländska ligorna, visst det kan få en spelare att ta stora kliv. Men jag tycker fortfarande att det finns fler allsvenska spelare som platsar, spelare som inom sinom tid kommer att få spela ute i Europa.

Här är ett antal allsvenska spelare som jag tycker att Hamrén åtminstone ska ha i åtanke när EM-kvalet drar igång i höst.

(Utan någon inbördes ordning eller liknande)


1. Guillermo Molins, Malmö FF – Om den formen som han har nu fortsätter ska hans plats i höstens kval vara gjuten i sten. Presterar match efter match för sitt Malmö, och det märks att han har befunnit sig i en större liga. Enligt min mening förtjänar han att spela ute i Europa igen. Leder just nu Allsvenskans skytteliga med sina åtta mål på elva matcher.

2. Pontus Jansson, Malmö FF – Visserligen sticker den aggressiva mittbacken till Serie A snart, men har ändå haft en tid i Allsvenskan där han stått utanför landslagsdörren. I och med flytten till Torino kan nog dörren nu snart öppnas för Pontus, som jag tycker ska ha varit med sedan tidigare. Han kan lätt mäta sig med spelare som Antonsson i landslaget, men kanske inte har rutinen som Hamrén söker i mittlåset.

3. Niklas Hult, Elfsborg – Drar nog snart till Frankrike för spel i Nice. Yttern har i år hittat tillbaka till storformen från 2012, efter den jobbiga skadan som spökade hos honom 2013. Har under året matchats mycket som vänsterback i Elfsborg, men kommer troligtvis användas som ytter i Nice. Blir han lite bättre defensivt är han absolut ett namn för Hamrén, både som vänsterback och ytter. Gillar att utmana och är en av de snabbaste i Allsvenskan.

Allsvenskan bjuder även på flertalet talanger som kanske inte redan kommer med i höst, men inom en snar framtid tycker jag att det är ett måste att de är med.

Ta en titt på dessa talanger som Allsvenskan erbjuder!

1. Simon Gustafsson, Häcken – Speluppfattningen hos unge Gustafsson är otrolig, och hans förmåga att bara flyta fram på planen gör honom bara skickligare. I 4-1-segern mot Kalmar var det inget undantag. Tillsammans med tvillingbrorsan Samuel bjöd de två på ett riktigt vackert tiki-taka-spel. Det var en fröjd att se honom på planen.

2. Sam Larsson, IFK Göteborg – Har imponerat stort under inledningen av årets allsvenska. Har gett IFK det där lilla extra som behövts extra mycket under tiden när lagets esse Lasse Vibe var borta på grund av skada. När nu Vibe är tillbaka och man får se de två samtidigt. Fantastiskt. Så sent som i förra matchen mot Norrköping slog den så tekniske Larsson till med en ”Ronaldinho-fint” som skickade upp försvararen på läktaren. Finten ledde även till assisten som betydde att Jakob Johansson stötte in 2-0 för IFK.

3. Viktor Claesson, Elfsborg – Har verkligen hittat rätt i Elfsborgs 4-3-3-system. Under Lennartssons era förpassades han ut på en kant i ett 4-4-2, men har nu fått komma in i en offensivt lagd innermittsposition. Passar Värnamo-sonen perfekt, som numera är inblandad i det mesta i Elfsborgs anfall. Har också en riktigt fin högerfot.

David Gerd

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply