Manchester United FC

Vägen till åttondelsfinal – Manchester United

Kommentar: Manchester United hade inför höstens Championns League-gruppspel, extremt mycket att leva upp till. Ett skitsäsong i Europa för Sir Alex manskap i fjol, skulle kompenseras och detta var något man gjorde det på bästa sätt. Man blev säsongens första lag att kvalificera sig till slutspelet, efter att man segrat i de fyra inledande matcherna mot Galatasaray, Cluj och Braga gånger två. När avancemanget var klart, valde den skotske generalen att plocka fram sina klassiska ess – talangerna. Spelare som Wooton, Keane och Büttner agerade försvarslinje framför Lindegaard och skötte sig relativt väl, men bristen på rutin syndes på långa vägar. Några mål framåt blev det inte heller i de två sista matcherna, något som får ses som ett stort minus.

Man började hemma på drömmarnas teater genom att besegra turkiska Galatasaray med uddamålet, efter Carricks klumpiga soloräd efter sju minuter. I Rumänien och Cluj gjorde man en halvtaskig insats, men lyckades ändå bära hem de tre pinnarna, efter att en viss Robin van Persie vänt på steken på egen hand. Hemma mot Braga i den tredje omgången, gjorde man säsongens kanske svagaste första halvlek. Portugiserna tog en välförtjänt ledning med både ett- och två-noll, men sedan kämpade sig United tillbaka – som alltid. I returen ett par veckor senare, visade man upp ett betydligt bättre spel och besegrade Braga på bortagräs med 1-3. 

I jämförelse fjolårets praktfiasko, gjorde Manchester United ett fantastiskt gruppspel. Trots att man inte övertygade från minut ett till 90 i någon av matcherna, visade man vart skåpet skulle stå och kunde med erfarenhet och rutin meja ner sina motståndare. Trots ett läckande försvar i de två sista omgångarna, så finns även där en stor potential med talangfulla spelare, som snart kommer ta över de äldre herrarnas positioner.

De tunga skadorna på försvarsjätten Vidic och på mittfältsmotorn Kagawa, har givetvis varit en bidragande faktor till Uniteds defensiva svagheter. Nemanja utgick i det första mötet mot Cluj, men är nu tillbaka och ur United-ögon sett, håller man alla tummar och tår för att den serbiske giganten förblir hel säsongen ut. Kagawa är även han på gång och lär vara spelklar till vårens fortsatta Champions League-äventyr.

Placering: 1 (Grupp H)
Resultat:

  • Braga: 3-2(h), 3-1(b) 
  • Cluj: 2-1(b), 0-1(h)
  • Galatasaray: 1-0(h), 0-1(b) 

Betyg(Skala 1-10):

  • Målvakt: 4
  • Försvar: 4
  • Mittfält: 8
  • Anfall: 7
  • Tränare: 8
  • Totalt: 31 av 50
Snyggaste målet: Javier Hernandez mot Braga: (1:42)
 

Trolig startelva med nuvarande material (4-3-2-1)

David de Gea

Rafael
Nemanja Vidic
Rio Ferdinand
Patrice Evra

Antonio Valencia
Michael Carrick
Ashley Young

Shinji Kagawa
Wayne Rooney

Robin van Persie 

Utropstecknet och frågetecknet i dagens United

Wayne Rooney är äntligen på väg att hitta sin storform. Tillsammans med Robin van Persie och Shinji Kagawa kommer Red Devils att vara en stekhet kandidat till att lyfta Champions League-pokalen i skyn på Wembley. Mittfältet och anfallet är det stora utropstecknet, där dessutom Sir Alex kanske kommer att fylla på med tunga namn under vintern…

 

Försvaret är fortfarande ett frågetecken, även om Nemanja Vidic kommer att vara tillbaka (förhoppningsvis). Det har varit alldeles för lamt och otryggt under hans frånvaro och förmodligen har just serben varit pusselbiten som har fattats. De Gea och Lindegaard har båda visat upp sina bästa sidor, men kan även de svaja riktigt ordentligt.

Nyckelspelaren
Wayne Rooney 
har kanske inte alltid gjort mål, men är en typ av spelare som jobbar över hela planen. Wazza är och förblir Manchester Uniteds stora nyckelspelare och Robin van Persie är inte långt därifrån. Om Rooneys form nu håller i sig leder han laget till final i maj.

Förväntningar och mål
Efter fjolårets fiasko är det dags att verkligen visa vad man går för. United är ett av de lagen som ska ha som mål att nå finalen samt vinna den och man har också ett så pass slagkraftigt lag för att kunna utföra den sensationen. Jag ser United som ett givet lag i minst semifinalen och allt fram tills dess, beror givetvis på lottningen. Laget kan bara bli bättre, när Sir Alex som tidigare nämnt, dessutom är beredd att öppna plånboken ännu en gång i vinter, för att håva in en mittfältspjäs. Ett flertalet Dortmund-spelare, som Lewandowski, Götze och Reus har varit uppe på tapeten och det skulle inte vara allt för överraskande om ännu ett tungt namn kommer bära att Uniteds röda färger i nästa år.

_____________________________________________________________________________________

Drömlottning: Valencia. Att utse ett drömmotstånd i slutspelet i Champions League är nästintill omöjligt, men spanjorernas säsong har varit mycket ojämn. Man har förvisso skapat problem för ett halvdant Bayern och man har också plockat 13 poäng i gruppspelet mot lag som Lille och BATE. United har mött Los Che tidigare och man har då levererat väl och kan sannerligen göra det igen. Även Celtic eller Milan skulle vara intressanta ”drömmotståndare”, helt klart.

Mardrömslottning: Real Madrid. Svaret är enkelt. Gjorde 15 mål i självaste Dödens grupp och är ute efter Champions League-bucklan mer än någonsin. United har inte mött Real så flitigt under de senaste åren och givetvis är Mourinhos mannar ett mardrömsmotstånd för vilken gruppetta som helst.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply