Så slutade Championship 2013-2014

bet365

Tabellplacering 1-2: Direktuppflyttning

Om vi börjar i toppen av tabellen kan vi konstatera, även om det länge har varit klart vilka som var säsongens dominanter. Nigel Pearsons Leicester City tog hem förstaplatsen med sina 102 poäng, och det är Burnley som följer med dem upp direkt i Premier League med sina 93 poäng. Burnleys tajta försvarsspel, som faktiskt släppte in minst mål i hela ligan, såg till att de vancerar upp till ligasystemets finrum, medan Leicester har varit fenomenala genom hela säsongen, och man gjorde näst flest mål under säsongen med sina 83 mål.

Tabellplacering 3-6: Playoff

Derby County tog en övertygande plats i playoffen och hamnade på en tredje plats. Med sina 84 mål, vilket var flest i ligan, såg till att man konkurerrade med Burnley om den andra direktplatsen, men man får nöja sig med en stark tredjeplats. Queens Park Rangers får chansen att återvända till Premier League i och med en kvalplats, då man slutade fyra i tabellen. Även Wigan Athletic har chansen att göra detta, då FA-cupssemifinalisterna parkerade på en femteplats. Det var dock stor dramatik vad gällde den sista playoff-platsen. Readings fans trodde att man hade säkrat den där sista platsen i och med sitt kryss mot QPR, man stormade till och med planen. Besvikelsen skulle dock skölja över Reading och deras fans då utmanarna Brighton & Hove Albion lyckades vända sitt underläge mot Nottingham Forest til en vinst i andra halvlek, och det med ett avgörande mål signerat Ulloa i den 92:a (!) minuten. Ett riktigt häftigt och svettigt avslut på en spännande jakt på playoff-platserna.

Tabellplacering 22-24: Nedflyttning

Nu vänder vi blicken mot de mindre roliga tabellplaceringarna – nämligen de i botten, som därmed flyttas ned. Yeovil Town och Barnsley hade inte mycket att säga till om, utan bägge lagen gjorde klara sortier med sina 37 respektive 39 poäng. Precis som det var dramatik om att knipa den sista playoff-platsen, var det kamp in i slutet om att slippa den sista nedflyttningspositionen. Doncaster Rovers såg ut att ha säkrat Championship-kontraktet även nästa säsong, trots sin förlust mot ligamästarna. Även här var lagets fans helt säkra på att man hade klarat sitt uppdrag, men ett mål, denna gång i den 93:e minuten från Birmingham City för att kvittera mot Bolton såg till att man gled upp på samma poäng. Då avgjorde Birminghams målskillnad nedflyttningsstriden, då deras -16 var bättre än Doncasters -31. Ni hör själva, pulsen var hög under Championships sista minutrar.

Topp 5: Skytteligan

1. Ross McCormack – Leeds United: 28.

2. Jordan Rhodes – Blackburn Rovers: 25.

3. Troy Deeney – Watford: 24.

4. Lewis Grabban – Bournemouth: 22.

5. Danny Ings – Burnley: 21.

 

Topp 5: Assistligan

1. Kieran Trippier – Burnley: 14.

2. Craig Bryson – Derby: 13

3. Andy Reid – Nottingham Forest, David Nugent – Leicester, Garath McCleary – Reading, Aaron Cresswell – Ipswich: 12

 

Hedersomnämnande

Det blir dubbla Robinsons här, då Paul Robinson (Birmingham City) och Jack Robinson (Blackpool) vann respektive kortliga i världens kanske brunkigaste liga. Paul fick 15 gula kort, medan Jack fick tre röda kort.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply