Real vann Champions League – vände efter sen kvittering

Champions League-finalen 2013/2014 var för första gången någonsin ett derby. Real Madrid mot Atlético Madrid. Storebror mot lillebror. På Benficas hemmaarena Estadio Da Luz i Lissabon lyckades Real vinna efter en kvittering på stopptid av ordinarie tid av Sergio Ramos och tre sena mål i förlängningen på ett slutkört Atlético.

Atléticos stora lycka att Diego Costa blev spelklar till finalen blev kort. Redan efter nio minuter tvingades 25-åringen jogga av planen och se sig ersatt av Adrian. Han fick göra skadade nyckelspelaren Arda Turan sällskap vid sidan av planen, två oerhörda avbräck för Atletico.

Matchen i sig började oerhört trevande och försiktig. Lagen kände på varandra och ville absolut inte släppa till några farliga ytor och chanser. Det skulle krävas något speciellt för att bryta dödläget och det kom som på beställning i den 36e minuten.

Gabi slog en högerhörna. Ut rusade Iker Casillas i ett försök att boxa bort bollen. Men spanjorens matchovana syntes då han tajmade utrusningen helt fel. Istället nådde Diego Godin högst och nickade bollen långsamt mot mål. Casillas försökte reparera sitt misstag men bollen var precis över linjen när han lyckades peta ut bollen. 0-1 till Atlético!

Andra halvlekens matchbild kunde bara se ut på ett sätt – Ett Real som försökte bryta ned defensivt benhårda Atlético. Man flyttade fram positionerna med 5-10 meter och det gav resultat snabbt. Fler bollar i straffområdet och i farligare ytor hittades Realspelarna. Chanserna var dock inte hundraprocentiga riktigt än, men det var på känn.

Isco och Marcelo hoppade in med timmen spelad och det gav effekt. Trycket ökade ytterligare och chanserna började komma. Cristiano Ronaldo började synas allt mer och fick avslutslägen. Gareth Bale fick halvchanser och ett jätteläge men ett fullkomligt usel avslut saboterade kvitteringsmöjligheten.

Atléticoanfallen blev sällsyntare för varje spelad minut men de farliga målchanserna kom ändå inte riktigt fram för ett desperat Real. Många chansbollar in i straffområdet nickades och rensades heroiskt undan av Tiago, Godin och Miranda.

Stopptiden blev hela fem minuter och hopp fanns för Real! Efter ett tryck i två minuter i Atléticos straffområde kom äntligen utdelning. Luka Modric slog ett inlägg som Sergio Ramos nickade med en fantastisk nick ned vid Thibaut Courtois högra stolpe utan chans för belgaren.  Nu väntade en förlängning på 15 x 2 minuter och eventuellt straffar på Estadio Da Luz.

Förlängningen såg ut som andra halvlek. Atléticoförsvararna blev allt tröttare och sjönk längre ned i egen planhalva. Real kunde därför trycka på mer och mer vilket till slut gav utdelning. I den 110e minuten slank Angel Di Maria igenom i ett friläge, men Courtois stod för en fin fotparad. Returen flög rakt upp i luften och Bale lyckades nå högst och nicka in bollen i krysset.

Det rann iväg för Real med två snabba mål i slutet. Marcelo gick igenom hela Atléticoförsvaret och placerade in 3-1 och bara minuter senare blev Ronaldo fälld i straffområdet. Straffen förvaltade han själv vilket innebar 4-1 och hans 17e mål i årets upplaga av Champions League och därmed blev titeln Real Madrids.