Inför rysaren – ”Irland storfavorit mot Bosnien/Hercegovina”

Statistiken talar för irländskt avancemang

Ikväll tar sig Irland an Bosnien/Hercegovina i Dublin, en match där statistiken talar för hemmalaget.

Det är bäddat för en rysare på de brittiska öarna. Irland möter Bosnien/Hercegovina i en avgörande play off-match. Men om man ska tro på statistiken har Irland en klar fördel.

”75% lyckas hålla undan”

Enligt statistik som brittiska The Guardian presenterar är ett bortamål i det första mötet nästan lika med avancemang.

”Om bortalaget gör mål och vinner eller spelar lika går 75% av de lagen vidare. Om laget förlorar men ändå gör mål (som i Sveriges match mot Danmark) har de cirka 51% möjlighet att ta sig vidare, skriver The Guardian på sin nättidning.

Statistiken talar alltså sitt tydliga språk, Irland är klara favoriter. Matchen, som slutade 1-1 då Brady gjorde 1-0 i den 80:e minuten och Dzeko kvitterade fem minuter senare, har enligt statistiken gett Bosnien/Hercegovina ynka 25% att gå på.

Allt kan hända

Däremot poängterar såväl experter som spelare, ledare och fans att allt kan hända i en fotbollsmatch. Ett bosniskt mål kan ställa till det rejält för irländarna.

För Bosniens del gäller det dessutom extra mycket. Bosnierna, som lyckades kvala sig in till sitt första världsmästerskap förra året, kan skriva ytterligare historia vid avancemang. Det skulle i så fall innebära det första EM-slutspel någonsin för nationen som självständighetsförklarades 1992.

För Irland dels vore det också en stor del i ett nytt kapitel. Irländarna kvalade förvisso in i det senaste mästerskapet 2012 i Polen och Ukraina, men de hade bara varit i ett Europamästerskap tidigare och det 1988, ett mästerskap som mest är ihågkommit för van Bastens drömmål.