Milan vann i Ryssland efter sent självmål

För två veckor sedan förlorade Zenit Sankt Petersburg borta mot spanska Málaga med hela 3-0, medan de italienska jättarna Milan delade på poängen tillsammans med belgiska Anderlecht hemma på San Siro. Under onsdagskvällen möttes ryssarna och italienarna i den andra gruppspelsomgången och publiken på Stadion Petrovski bjöds på hela fem mål när Milan vann med 3-2.

Bortalaget tog ledningen efter tolv minuters spel när den tyske domaren Felix Brych tilldelade Milan en frispark sedan Viktor Fayzulin stött ut ett ben bakifrån och fått Urby Emanuelson att ramla. Emanuelson tog hand om den efterföljande frisparken själv och med hjälp av att Roman Shirokov vände ryggen till och styrde in bollen förbi sin egna målvakt, Vyacheslav Malafeev, gav han Milan ledningen med 1-0.

Underbarnet Stephan El Shaarawy bjöd sedan på ett konststycke inom säsongens Champions League-fotboll när han fick bollen av Kevin Prince-Boateng, vände upp och dribblade förbi en rad motståndare innan han precis fick vänsterfoten på bollen och skyfflade in den bakom Malafeev för att göra sitt femte mål för säsongen och utöka ledningen till 2-0 efter sexton minuters spel.

På tilläggstid i första halvlek kom dock den efterlängtade reduceringen för Zenit, när Shirokov hittade fram till kraftpaketet Hulk (värvad från Porto den här sommaren) som sköt in 2-1 med sin vänsterfot med ett hårt och lågt skott ur snäv vinkel. Christian Abbiati i Milan-målet hann inte reagera och plötsligt levde matchen i allra högsta grad igen.

Fyra minuter in i andra halvlek kom också kvitteringen för det ryska topplaget, när Hulk slog en inåtskruvad hörna från höger som nådde bortre stolpen där Shirokov revanscherade sig och nickade in 2-2. Riccardo Montolivo hängde inte med när Shirokov satte fart och Abbiati kom ut helt fel för att försöka avvärja en målchans. På knappt fem minuters speltid hade Zenit hämtat upp ett tvåmålsunderläge och kvitterat till 2-2.

Med kvarten kvar att spela bjöd Malafeev på ett gratisläge när han passade rakt i gapet på Boateng. Milan rullade runt bollen tills det att Nigel de Jong hittade ut till Montolivo på högerkanten och den förre Fiorentina-spelaren slog ett lågt inlägg mot främre stolpen. I sin iver att hinna först till bollen råkade mittbacken Tomáš Hubočan stöta in bollen i eget mål och därmed ge Milan ledningen på nytt.

Milan har dock målvakten Abbiati att tacka för en stor del av segern, då den rutinerade italienaren stod för flertalet högklassiga räddningar. Bland annat på högerbacken Alexander Anyukovs tunga distansskott efter en av Zenits tretton hörnor, då han kastade sig ut mot stolpen och lyckades peta ut bollen till hörna.