Matchrapport: AIK – Djurgården

Matchrapport: AIK - Djurgården

Endast ett lag syntes i första halvlek

AIK började starkt och redan efter några minuter hade man fått fram en hörna och ett hyfsat avslutsläge. Man märkte att “Gnaget” inte bara kämpade för derby-rivalitetens skull, utan även för ära och ett fortsatt allsvenskt kontrakt. Djurgården försökte att spela runt AIK:s kompakta 4-4-2, men varje gång blev man av med bollen innan man ens hann komma fram till ett nästan-läge. Under inledningen var AIK helt enkelt för aggressiva och Djurgården kunde inte replikera. I matchens 15:e minut spelade Bersant Celina fram till Rui Modesto som snyggt petade in bollen i mål, men på grund av en diskutabel offsideflagga stod det till Djurgårdens glädje fortfarande 0-0. De kommande 15 minuterna fortsatte AIK att ösa på och ett kraftigt tryck hade byggts upp, men Djurgården försvarade skickligt. De blårandiga skulle komma in mer i matchen under halvlekens sista tio minuter och även om det inte ledde till någon farlig målchans – såg matchbilden något jämnare ut när visslan signalerade halvtid.

AIK:s dominans lönade sig

Man hade kunnat tro att Djurgården skulle komma ut som ett nytt lag i andra halvlek men det var inte fallet. Början av den andra halvleken såg precis ut som den första och AIK fortsatte att hitta fram till målchanser. När Jacob Une Larsson misslyckades med att få bort bollen fick Dino Beširović fram bollen till Ioannis Pittas som enkelt kunde peta in bollen i mål – och i matchens 52:a minut var 1-0 ett faktum. Direkt efter gjorde Djurgården ett trippelbyte som hade förberetts innan målet. Sabovic, Vá och Fallenius ersatte Findell, Wikheim och Musa. Men Djurgården såg fortsatt skakade ut och Celina var en skicklig målvaktsräddning ifrån att ge AIK en tvåmålsledning. Efter den intensiva starten på den andra halvleken blev det något lugnare. Ett något nöjdare AIK delade med sig av taktpinnen utan att behöva oroa sig för någonting eftersom alla Djurgårdens försök till att skapa chanser misslyckades. Men när slutkvarten hade anlänt såg “Järnkaminerna” lite farligare ut. Man lyckades få till några längre anfall och för första gången under matchen vann man andrabollar. Därmed skapade man lite tryck och nervositeten blottades hos AIK. Men nervositeten var kortvarig och de svartgula fick en gyllene chans att döda matchen när den nyinkomne Taha Ayari – i och med en snabb kontring – frispelade Otieno, men Widell Zetterström gjorde sig stor och lyckades få till en vass räddning.

Djurgården aldrig nära en kvittering

Så skulle matchen fortsätta, det var Djurgården som låg under men AIK:s kontringar såg mycket farligare ut än något DIF kunde producera. När matchens 90:e minut var framme släckte Pittas allt hopp som fanns kvar hos Djurgården när han i samband med en kontring snyggt sköt in bollen i mål. 2-0 blev slutresultatet och AIK tog en oändligt viktig seger mot ett Djurgården som lika gärna hade kunnat stanna hemma. Se och spela på fotboll live =>