Matchguide: Tyskland – Argentina

Tyskland

Tidigare resultat: 4-0 v Portugal, 2-2 v Ghana, 1-0 v USA, 2-1 v Algeriet, 1-0 v Frankrike, 7-1 v Brasilien.

Trolig startelva: Neuer – Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes – Khedira, Schweinsteiger – Müller, Kroos, Özil – Klose

Avstängningar/skador: Frågetecken kring Skhodran Mustafi och Per Mertesacker.

Kommentar: Efter att man har sett förvånansvärt sega ut tidigare under turneringen vaknade man till liv rejält i semifinalen mot värdnationen Brasilien, där man fullkomligt krossade motståndet med historiska 7-1. Nu ska man handskas med Lionel Messi och hans Argentina, vilket kan vara lättare sagt än gjort, för nu ligger all press på tyskarna, och det kan bli deras fall. Matchen mot Brasilien var den första som tyskarna inte vars storfavoriter, och man såg ju hur enkelt de hade det då, så frågan är om man kan återupprepa den prestationen ännu en gång, trots att man är tippade till att ta hem det efterlängtade guldet.

Utropstecken: Toni Kroos – Müller i all ära, men det är hans lagkamrat i Bayern München som är Tysklands viktigaste spelare i mitt tycke. Den centrala mittfältaren får hela spelet att ticka på ett sätt som egentligen bara Andrea Pirlo kan annars. Det är Kroos som helt enkelt har sett till att Tysklands maskineri har fungerat, och därmed tagit sig ända till finalen på Maracanas-stadion.

Frågetecken: Favoritskapet, hur hanterar man det? – Som jag tidigare nämnde är jag orolig över att man snubblar på mållinjen ännu en gång, då lagets nerver kan börja spöka. Som sagt är det egentligen bara i den match som man inte var storfavoriter som man faktiskt spelade riktigt bra, annars har spelet sett krampaktigt ut. Det gäller att Joachim Löw ser till att man bibehåller den form man hade i semifnalen, för då finns det väl inget som kan stoppa Tyskland.

Håll ögonen på: Miroslav Klose: En levande legend inom fotbollsvärlden. 36-åringen slog Ronaldos rekord i flest gjorda VM-mål någonsin i semifinalen mot just Brasilien. Visar på fin form, och framförallt en stark vilja, som kan bli nyttigt i en sådan här viktig match. Om det är någon som gör mål under ordinarie tid är det fasen Klose, det är så det känns.

Argentina
Tidigare resultat: 2-1 v Bosnien & Hercegovina, 1-0 v Iran, 3-2 v Nigeria, 1-0 v Schweiz (förlängning), 1-0 v Belgien, 0-0 v Holland (4-2 efter straffläggning)
Trolig startelva (4-3-3):
Sergio Romero; Marcos Rojo, Ezequiel Garay, Martin Demichelis, Pablo Zabaleta; Lucas Biglia, Javier Mascherano, Fernando Gago; Ezequiel Lavezzi, Gonzalo Higuain, Lionel Messi.
Avstängningar/skador: Frågetecken kring Angel di Maria, Sergio Agüero, Javier MAscherano och Ever Banega.

Kommentar: Man har klarat sig genom turneringen med kniven mot strupen. Man har vunnit med uddamålet varenda match (!) såhär långt under turneringen, förutom mot Holland där det blev straffläggning efter 0-0. Det är defensiven som argentinarna har förlitat sig på under VM, trots att det var offensiven som såg ut att vara den starkaste lagdelen inför turneringen. Det är viktigt för Argentina att di Maria och Agüero kan spela under matchen, då det är två kreativa spelare – och om det är någonting argentinarnas offensiv saknar är det kreativitet.  

Utropstecken: Sabellas taktik – Alejandro Sabella har visat flera gånger att han har en fin fingertoppskänsla vad gäller taktiska beslut. Till att börja med har han fått igång Lionel Messi, som har haft en blek tid i landslaget bakom sig, med hjälp av en förändring i formationen. Sedan i kvartsfinalen mot Belgien visade det sig vara ett klockrent beslut att spela med Manchester City-backen Martin Demichelis, då Belgien spelade mycket i luftrummet, där den förre Bayern München-backen dominerar.

Frågetecken: Offensiven – Lionel Messi har varit fenomenal för Argentina såhär långt under VM, men resterande anfallare har lämnat mycket kvar att önska. Higuain gjorde sitt första mål så sent som i lagets senaste match, medan Angel di Maria och Marco Rojo har gjort varsitt tidigare. Anfallet såg fortsatt blekt ut mot Holland, då man egentligen aldrig hotade Jasper Cilessen i det orangea målet. Om man ska kunna överlista Manuel Neuer krävs det att man lägger ett flertal växlar i sitt anfallsspel.

Håll ett öga på: Javier Mascherano – Trots en otäck smäll mot huvudet gjorde han ännu en stabil insats mot Holland. Barcelona-mittfältaren såg till att holländarna inte hotade Sergio Romero i det argentinska målet allt för ofta, och han lär bli nyckeln om man ska stå emot Tysklands totaloffensiv.

Tips: 3-1 Tyskland.
Kommentar: Tyskland känns för starka för Argentina, men det kommer ändå vara ganska tajt. Men det känns lite som att första målet vinner, för om Argentina får in bollen kan man ställa upp köttmuren och hålla undan till slutsignal, medan om tyskarna får in första baljan kommer man pressa på och göra ännu fler mål.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365