Matchguide: Holland – Argentina

Holland
Tidigare resultat: 5-1 v Spanien, 3-2 v Australien, 2-0 v Chile, 2-1 v Mexiko, 0-0 v Costa Rica (4-2 efter straffläggning).
Trolig startelva (5-2-1-2):
Jasper Cillessen; Daryl Janmaat, Martins Indi, Ron Vlaar, Stefan de Vrij, Daley Blind; Georginio Wijnaldum, Nigel de Jong; Wesley Sneijder; Arjen Robben, Robin Van Persie.
Avstängningar/Skador: Frågetecken kring Janmaat, Van Persie och de Jong.

Kommentar: På vägen fram till semifinalen har Holland gått obesegrade och tagit ett flertal imponerande segrar, till exempel en 5-1-vinst mot regerande världs- och europamästarna Spanien. Louis van Gaal har lyckats hitta en mycket framgångsrik taktik med sin trupp som faktiskt inte har särskilt många stora namn. Ska Holland ta sig till en andra VM-final i rad? Det är absolut inte omöjligt, då deras fembackslinje håller tätt, vilket lär ge Lionel Messi och gänget stora problem. Det kompletterar man med en stundtals briljant offensiv

Utropstecken: Kontringsspelet – Hollands omställningsspel har varit den stora nyckeln till lagets framgångar, då man tar sig från planens ena kortsida till den andra i ett rafflande tempo. Motståndarna har hitills inte kunnat försvara sig mot detta, och bevisligen är det otroligt svårt att ta sig igenom deras försvar. Dessutom besitter holländarna ett aggresivt spelsystem som gör att de vinner mycket bollar uppe på motståndarnas planhalva, vilket gör de riktigt giftiga då man hugger som kobror när motståndarna gör minsta misstag. Det stressar upp motståndarna, vilket leder till flerfelaktig misstag och därmed fler chanser för Holland. Bra taktik där, van Gaal!

Frågetecken: För mycket Robben? – Arjen Robben har varit fantastisk för Holland under detta VM, och han har burit sitt land på ett liknande vis som Neymar gjort för Brasilien. Enligt många har Robben varit bäst i hela VM, och det är en åsikt som nödvändigtvis inte behöver vara felaktig. Problemet, som jag ser det, är dock att det kanske blir för mycket Robben. Under matchen mot Costa Rica var det han som stod för nästan allt Holland skapade anfallasväg – och det var väldigt mycket. Vad händer då om han totalmarkeras mot Argentina, eller att hans fenomenala form stiger honom åt huvudet?

Håll ett öga på: …eller kan det bli för mycket Robben? – Jag skulle vilja se denne man hantera ett sådant scenario, ifall han skulle kunna undvika markeringen med sina dribblingar, eller om till och med en Robben i sitt livs form kan vara tvungen att ge sig någon gång under detta VM. Det råder dock inget tvivel om att han har kapaciteten att avgöra matchen på mer eller mindre egen hand, och om han gör det kan han vara på god väg att ta hem priset för turneringens bästa spelare.

Argentina
Tidigare resultat: 2-1 v Bosnien & Hercegovina, 1-0 v Iran, 3-2 v Nigeria, 1-0 v Schweiz (förlängning), 1-0 v Belgien.
Trolig startelva (4-3-3):
Sergio Romero; Marcos Rojo, Ezequiel Garay, Martin Demichelis, Pablo Zabaleta; Lucas Biglia, Javier Mascherano, Fernando Gago; Ezequiel Lavezzi, Gonzalo Higuain, Lionel Messi.
Avstängningar/skador: Sergio Agüero, Angel di Maria, frågetecken kring Ever Banega.

Kommentar: Argentina var en utav de stora guldfavoriterna inför turneringen, och man har väl motsvarat förväntningarna, i alla fall resultatmässigt. Sett till spelet finns det mycket kvar att önska i mitt tycke, särskilt offensivt, där man har sina största stjärnor, då man knappt har gjort några mål förutom de som Messi gjort. Agüero och di Maria är som bekant skadade och missar denna semifinal båda två, men då var det positivt för argentinarnas del att Gonzalo Higuain spräckte målnollan i kvartsfinalen mot Belgien. Det återstår att se om Napoli-anfallaren kan fortsätta att leverera under slutspurten av turneringen. PSG-yttern Ezequiel Lavezzi lär få en startplats i denna match, och det gäller för honom att få en flygande start och spela med självförtroendet på topp.

Utropstecken: Sabellas taktik – Alejandro Sabella har visat flera gånger att han har en fin fingertoppskänsla vad gäller taktiska beslut. Till att börja med har han fått igång Lionel Messi, som har haft en blek tid i landslaget bakom sig, med hjälp av en förändring i formationen. Sedan i kvartsfinalen mot Belgien visade det sig vara ett klockrent beslut att spela med Manchester City-backen Martin Demichelis, då Belgien spelade mycket i luftrummet, där den förre Bayern München-backen dominerar.

Frågetecken: Offensiven – Lionel Messi har varit fenomenal för Argentina såhär långt under VM, men resterande anfallare har lämnat mycket kvar att önska. Higuain gjorde sitt första mål så sent som i lagets senaste match, medan Angel di Maria och Marco Rojo har gjort varsitt tidigare. Annars är det inga andra som har gjort mål i detta VM, och det måste förbättras i lagetstvå sista matcher. Man tar inte en medalj om man måste förlita sig på endast en spelare (även om holländarna också gör det till en viss grad med Robben). Man måste helt enkelt dela upp målskyttet mer, och om Holland skulle lyckas få ur Messi från matchen måste någon annan kunna kliva fram och avgöra istället.

Håll ett öga på: Lionel Messi – Nu har han, för Argentinas del, äntligen börjat leverera i landslaget. Hans prestationer i det blåvitrandiga stället har blivit oerhört kritiserade, och han hade endast gjort ett enda VM-mål sedan hans debut 2006. Nu har han dock smällt in mål, åtminstone i gruppspelen där han gjorde fyra mål på tre matcher. Målskyttet stannade dock upp i och med slutspelets start, men då har andra klivit fram och gett Argentina två 1-0-segrar. Man hade dock kniven rejält mot strupen i åttondelsfinalen mot Schweiz, så nu hoppas nog samtliga argentinare att superstjärnan hittar tillbaka till den finfina formen från turneringens början.

Tips: 2-2 efter 90 minuter, samma resultat efter 120 minuter. Sedan blir det 4-3 i en straffläggning, fördel Holland).

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply