Lewandowski straffade Mainz dubbelt

Efter den livsviktiga Champions League-segern hemma mot Napoli i tisdags väntade en tuff bortamatch mot Mainz för Jürgen Klopp och hans Dortmund, som reste till Coface Arena med siktet inställt på tre nya poäng. Hemmalaget inledde dock matchen bäst och hade två distansskott som vållade bekymmer för Roman Weidenfeller i gästernas mål.

Den polske anfallsstjärnan Robert Lewandowski fick en jättechans inne i straffområdet efter 25 minuter, men för en gångs skull träffade han inte mål med sitt avslut. I slutet av första halvlek blev spelet mer låst än tidigare, men det var ändå då som de hetaste målchanserna dök upp.

Först nickade Mainz-försvararen Stefan Bell i ribban efter hörna, sedan hade Dortmunds vindsnabbe ytter Pierre-Emerick Aubameyang ett distansskott på halvvolley som målvakten Loris Karius styrde upp i ribban.

Dortmund tvingades byta ut Sven Bender efter 32 minuter på grund av skada – Nuri Sahin ersatte. I paus gjorde sedan Klopp ytterligare två förändringar i sitt lag när Henrikh Mkhitaryan ersatte Jakub Blaszczykowski och Sebastian Kehl ersatte Marco Reus. De stora omkastningarna i laget gav positiva effekter för gästerna.

Tjugo minuter före full tid tilldelades bortalaget en frispark när vänsterbacken Erik Durm föll ganska enkelt efter att ha känt en hand i ryggen. Aubameyang klev fram med sin säregna stil och slog bollen i mål via stolpen med en bredsida från ungefär 25 meter, långt ute till vänster. Ett mycket vackert frisparksmål som även satte fart på matchen rejält.

Tre minuter efter ledningsmålet orsakade Lukasz Piszczek en straff när han knuffade till inbytte Yunus Malli med ojusta medel inne i eget straffområde. Något som var helt onödigt eftersom Malli aldrig hade hunnit upp bollen ändå. Eric Maxim Choupo Moting, som även han byttes in i paus, klev fram och kvitterade till 1-1.

Glädjen blev dock kortvarig för hemmalaget. Ytterligare fyra minuter senare tilldelades nämligen Dortmund en straff efter att Elkin Soto hindrat Mkhitaryan från att göra mål genom att sträcka ut handen när bollen var på väg i nät. Den assisterande domaren uppmärksammade händelsen och Soto blev utvisad. Lewandowski klev fram och satte bollen säkert i det vänstra hörnet till 1-2.

25-åringen, som numera leder skytteligan i Bundesliga, fick också fastställa slutresultatet till 1-3 med matchens sista spark sedan målvakten Karius fällt Durm i straffområdet. Efter att ha visat bort Mkhitaryan från straffpunkten klev Lewandowski fram och satte bollen i samma hörn igen.

Efter att alla tre topplagen tagit full pott i omgång 14 – Bayern München, Bayer Leverkusen och Dortmund – är ställningen oförändrad i tabelltoppen. Bayern står på 38 poäng, Leverkusen på 34 och Dortmund på 31. Mainz ligger på en åttondeplats med 19 poäng.