KRÖNIKA: Zlatan – vägen mot perfektion

Zlatan Ibrahimovic – rubrikernas man. Ovärdelig för sitt PSG och toppar den franska skytteligan med tolv fullträffar. Frågan är om Zlatan någonsin varit i bättre form – något jag tvivlar starkt på. Vad Zlatan än gör väcker han alltid världens uppmärksamhet. Drömmål och magiska drömvolleys har blivit en del av vardagen och ingenting ser ut att kunna stoppa Zlatan – eller?

Att Zlatan är väldigt framgångsrik och kontroversiell är ingen hemlighet, och det är en av anledningarna till att Zlatan aldrig kommer att bli älskad av alla. Det finns de som fullkomligt älskar vår käre svensk – de som stirrar blint på varje aktion Zlatan utför vare sig resultatet är lyckat eller misslyckat. Och så finns det de som har mycket emot Zlatan, väldigt mycket. De som inte ger honom den beröm han förtjänar. De som ser honom som en diva oavsett hur det går under en match. De som inte ens erkänner att han hans drömmål mot England var någorlunda snyggt. Det finns till och med de som inte håller med om att han gjorde en fenomenal match mot engelsmännen. Och jag kommer oavsett vad att hålla med dessa tvivlare till en viss del – om än liten.

Jag beundrar Zlatan som fotbollsspelare. Han har uppnåt väldigt mycket under sin karriär och det bör respekteras, oavsett vilket lag man håller på. Alla tvivlare måste förstå vilken resa Zlatan gjort under sitt liv och att blunda för det är en indirekt förolämpning mot fotbollen i allmänhet. Inte alla kan ta den vägen Zlatan har tagit, det är nästintill fakta. Men det finns en mörk sida av Zlatan som för alltid kommer att hindra honom från att kunna utmana den absoluta toppen – attityden. Att Zlatan genom alla sina år i Europas toppklubbar haft problem med attityden är återigen ingen hemlighet. Denna attitydsproblem har flera gånger lett Zlatan till svåra kontroversiella situationer och det är just dessa situationer som hindrar vår svensk från att vinna de största priserna man kan vinna inom fotbollen – Champions League och Balloon D’or.

Vi kan dra några perfekta exempel från Zlatans karriär. När Zlatan spelade i Milan drog han på sig stårkastarljuset när han under ett träningspass sparkade Rodney Strasser utan anledning. När han sedan skulle förklara sin aktion under en intervju med Viasat Fotboll svarade Zlatan på ett så fult sätt att jag nästan inte kunde tro det. ”Strasser ska lyssna på vad jag säger”. Bravo, bravo Zlatan. Där gjorde du dig själv till åtlöje och du blev inte direkt populärare hos alla tvivlare.

Vi går vidare till alla onödiga utvisningar svensken dragit på sig under sin karriär. Ett exempel är incidenten med Napolis Aronica. Zlatan måttar ett slag mot ansiktet, och hur mjukt slaget än var har domaren inget annat val är att visa Zlatan det röda kortet. Onödigt dumt, och det förstör bara ditt rykte. Och återigen, det gör inte dig populärare hos alla tvivlare.

Nu går vi till delen jag studerat under en längre tid. Zlatan har börjat helt strålande i sin nya klubb PSG, och skulle du spela tusen kronor på att Zlatan inte vinner skytteligan blir du nästintill rik. Dock har Zlatan även varit med om kontroversiella händelser i sin nya klubb. Ligamötet med Saint-Etienne är ett fint exempel. Zlatan springer rakt mot motståndarens målvakt med utsträckt fot måttat mot bröstet och det är ett solklart rött kort. En helt onödig utvisning, du satte indirekt din egen klubb i brygga och ja – det var ännu mer tändvätska för alla tvivlare. Men nu går vi över  till det riktigt intressanta. De senaste matcherna har Zlatan fått mycket kritik för att ha skällt ut  sina medspelare.Visst, det är bra att pusha på sina medspelare och hålla  motivations-tal, men när du går så långt och personligt förolämpar dina kamrater har det gått för långt. Att skälla ut dina lagkamrater under halvtidspauser och säga att ”dina söner spelar bättre än dom” är inte okej någonstans och borde inte förekomma på en så pass hög nivå.

Jag följer nästan PSG:s samtliga matcher då jag vill se Zlatan spela, och jag kan inte låta bli att verkligen ställa mig skeptisk till Zlatans beteende. Trots att Zlatan toppar skytteligan så ökar kritiken mot Zlatan för varje match som går, och kritiken handlar inte bara om Zlatans sätt att gestikulera och skälla ut spelare på planen – utan sättet Zlatan spelar fotboll på, nämligen gå-fotbollen. Franska tidningar som Le Parisien har börjar föra statistik på hur ofta Zlatan tappar bollen efter en närkamp, och det är verkligen inga siffror som är till Zlatans fördel direkt. Och man behöver inte ta del av statistiken för att se att det verkligen stämmer. Zlatan hänger ofta inte med i spelets tempo, och ingen som ägnar sig åt gå-fotboll klarar sig i längden. Inte ens Zlatan själv. Och att Zlatan – som oftast står i offsideposition – klagar över uteblivna passingar gör inte situationen bättre. Men det som talar för Zlatan är hans roll på planen – han är stor, teknisk och oerhört svårstoppad när han får ett läge framför mål.

Det Zlatan behöver är någon som skrämmer lite liv i honom. Finns det verkligen någon som kan göra det? Finns det någon tränare som kan kontrollera Zlatan på sitt eget sätt? Bara Mourinho dyker upp i minnet. I fransk media hyllas Zlatan för sin målfabrikation och förmåga att skapa lägen, men det förstnämnda blev totalt ifrågasatt efter matchen mot Saint-Etienne i den franska cupen. Jag är fullt allvarlig när jag säger att självaste Rafael Bénitez hade satt alla lägen Zlatan brände. Om Zlatan nu vill undvika att kritiken växer måste han se till att skyffla in mål eller målgivande passningar i VARENDA match framöver – eller så måste han börja röra sig mer på planen och titta sina medspelare och ledare i ögonen med ett leende på läpparna.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply