Krönika: Who the f*ck are Man United?

Då var det alltså slut på Fergie-time. Det kom som en stor, starkt käftsmäll; inte bara för klubbens egna supportrar men även för alla de människor som brinner för Premier League, eller engelsk fotboll överlag. Men klubben sköt fram problemet och tänkte att det skulle gå bra – man hittade en ny skotte och trodde att det därför, av bara farten, skulle lösa sig. Men med säsongens första match flåsandes i nacken går det inte att skjuta det längre. Försäsongen har varit en enda stor berg och dalbana och det finns fortfarande en hel del frågetecken att räta ut för David Moyes – han själv råkar vara ett utav dem. Vad är det här för lag egentligen?

Efter försäsongens turné, samt Community Shield-mötet mot Wigan, har jag dragit följande slutsatser, bra som dåliga:

+ Truppen besitter många starka, unga förmågor så som Jesse Lingard och Adnan Januzaj. Frågan är väl om de verkligen är redo för Premier League-fotboll? Närmast är väl i så fall Januzaj, som spås en lovande framtid på just det centrala mittfältet, där man dessutom letar förstärkning. Men mer troligt är väl att den kommande säsongen blir något av en lärlingsperiod för de båda.

+ Håller man Nani skadefri är jag fullkomligt övertygad om att han kommer att göra ett strålande arbete. Revanschsugen efter att ha haft en tuff föregående säsong och har mycket att bevisa. Dessutom lär det väl inte vara någon större konst att peta Valencia efter hans svaga vår?

+ Trots oroligheter och stora förändringar inom klubben verkar inte mycket kunna rubba klubbens stabile skyttekung, Robin van Perise. Stod för båda av målen i veckans Community Shield-möte mot Wigan och har utöver detta dessutom funnit nätet vid ytterligare ett tillfälle under försäsongen. Känns lovande, om han hålls skadefri.

– Jag känner mig inte alls övertygad av Zaha. Man tror man vet vart man har honom, men rätt som det är inbillar han sig att hans namn är Cristiano Ronaldo och försöker sig på en allt för avancerad dribbling som resulterar i förlust av boll. Det är trots allt skillnad på Championship och Premier League, det får han inte glömma – nu är han inte längre lagets store stjärna.

– Än har man inte hunnit finna någon klar kollega åt den centrala mittfältsmaestron Michael Carrick. Varken har någon av de nuvarande alternativen riktigt klivit fram och tagit plats, likaväl som klubben inte lyckats köpa in någon. Tidigare har paret Cleverly-Carrick gjort stor succé tillsammans – men kan man verkligen förlita sig på detta? Osäkert.

– Spelschemat är inte heller det lättaste för United. Inom de fem första matcherna har man inte bara ett derby mot City, men även två heta möten mot tuffa Liverpool och Chelsea. Kommer Moyes verkligen att lyckas hålla ihop laget?

– Hur mycket kommer Rooneys eviga vädjan om att lämna klubben att rubba atmosfären på Carrington? Kommer Moynes någonsin lyckas få ”Wazza” att faktiskt trivas och hur kommer han att tas emot av folkskaran på Old Trafford? Hur pass mycket sätter sig dessa tankar hos medspelarna? Så många frågor, så lite tid.

Men det är i mörker som de starkaste stjärnorna lyser som klarast och oavsett hur saker och ting ser ut kommer en sak alltid att kvarstå; du kan ta bort spelarna, managern, arenan och rentav skaffa sig en ägare som skiter i klubbens fans och pissar ner dess traditioner. Men oavsett vad så kommer Manchester United alltid att vara just Manchester United och det är inte för inte man har plockat 20 stycken rediga Premier League-titlar.

Avslutar med att redogöra vilka spelare som har lämnat respektive ankommit till klubben inför den kommande säsongen:

IN: Wilfried Zaha (från Crystal Palace), Guillermo Varela (från CA Penarol Montevideo), Federico Macheda (tillbaka på lån från Stuttgart), Bebé (tillbaka på lån från Rio Ave).

UT: Paul Scholes (lägger av med fotboll), Sean McGinty (till Sheffield United), John Cofie (till Barnsley), Reece Brown (till Watford), Luke McCullough (till Doncaster Rovers), Bebé (lånas ut till Rio Ave igen, tillbaka nästa sommar), Reece James (lånas ut till Carlisle United, tillbaka till januari), Ryan Tunnicliffe (lånas ut till Ipswich Town, tillbaka i slutet av januari).

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply