Ivanovic nickar Chelsea till Europa Leaue-titeln i sista sekund

Under onsdagen spelades matchen som så många hade väntat på, nämligen Europa League-finalen på Amsterdam Arena. De regerande Champions League-mästarna Chelsea mötte portugisiska Benfica i en match som lovade så mycket.

I första halvlek fick vi dock inte se mycket attraktiv fotboll, trots att Benfica öppnade starkt. Man bollade runt, men fick inte till några riktigt heta målchanser, förutom en när man spelar sig genom engelsmännens straffområde och Nicolas Gaitan bränner ett fint läge.

Chelsea hade det ännu svårare att hitta rätt i anfallsspelet under den första halvleken, då de enda målchanserna var distansskott som bjöds av brassen Oscar och veteranen Frank Lampard.

Spelet i den första halvleken var avvaktande, och det märktes att inget av lagen ville riskera att släppa in något mål så pass tidit i matchen.

Isen skulle dock brytas i andra halvlek då Benfica återigen öser på från start. Det såg ut att bära frukt då skyttekungen Oscar Cardozo fick bollen i nät, dock ur en offside-position som kan diskuteras.

Det skulle öppna upp spelet och båda lagen började anfalla mer. Chelsea-målvakten Petr Cech kastar bollen mycket långt, hela vägen fram till Fernando Torres. Spanjoren drar med sig bollen, rundar Benfica-målvakten Artur och lägger in den i mål. Slarvigt försvarsspel men ett läckert mål. 1-0 var ett faktum.

Det var aldrig något snack om att portugiserna skulle vika ned sig, nej tvärtom. I den 67:e minuten bytte man in sin mesta målgörare i ligan, nämligen brasilianske Lima. Minuten senare hade samme Lima fixat en straff åt sitt lag, då hans skott hade täckts av Chelseas Cesar Azpilicuetas arm. Straffen var dömd, och efter en långsam ansats satte, vem annars, Cardozo bollen säkert i mål till 1-1.

Efter detta ligger Chelsea illa till, trots en straffsituation där Torres och Benficas Luisaõ brottades lite grann i straffområdet, dock ingen straff blåst den här gången.

Benfica pressar på för vinstmålet, oddsen var till och med på portugisernas sida, och Cardozo var ytterst nära att pricka dit vinstmålet från distans, men Cech räddar.

I 88:e matchminuten trodde man att Chelsea hade sin sista chans att avgöra innan förlängning då rekordmålskytten Lampard bombade bollen i ribban, ytterst nära men inte tillräckligt.

Men det var inte slut där. Londonlagets Ramires kämpar heroiskt till sig en hörna i tilläggstid som skulle visa sig att bli matchavgörande. Juan Matas hörna möts av Branislav Ivanovics panna och bollen seglar in i mål. Då försvann all optimism ur portugisernas sympatisörer, och Chelseas andra raka titel Europa var klart. De regerande Champions League-mästarna kan nu titulera sig som Europa League-mästare, och Rafael Benitez lyckas skrapa ihop en titel under sin minst sagt turbulenta tid i Chelsea mot ett hårt kämpande Benfica.

Nu är det bara att vända blickarna på den stora Champions League-finalen som spelas mellan tyskarna Bayern München och Borussia Dortmund den 25:e maj på Wembley.