Två rivaler, en stad och en sista biljett

En månad efter hans ankomst får nu påven Franciskus en riktig godbit att bevittna i den eviga staden. Derby della Capitale klingar alltid högst och Stadio Olimpico kommer att koka när domaren blåser i pipan ikväll. Att det sen är två klubbar som ligger i princip lika i tabellen, med samma europeiska cupdröm och förhoppningar, gör inte direkt saken sämre. Sen är det självklart den eviga kampen om att bli bäst i Rom som råder. Den ska aldrig underskattas.

Roma mot Lazio. Två lag som kommer med svaga resultat i baken. Giallorossi föll blytungt på Sicilien förra omgången och Biancocelesti föll i Europa League samtidigt som man har tappat rejält med mark i Serie A. Viktiga aspekter för det här derbyt är att det är ett Lazio som förstärks av måltjuven Miroslav Kloses återkomst, samtidigt som Il Re di Roma, Francesco Totti ska fortsätta sin historiska jakt i den eviga skytteligan. Den match-i-matchen kommer att bli en viktig ståndpunkt för derbyts 90 minuter plus tillägg. 

Om vi annars kollar på Giallorossi har vi ett ’nytt Roma’, som tappat smått offensivt men som samtidigt blivit betydligt stabilare. Många blev besvikna när Zdenek Zeman försvann från huvudstaden, men Signore Andreazzoli har stabiliserat klubben som nu inte går bort sig lika enkelt. Målvakten Maarten Stekelenburg har efter motgångarna och flygturerna till London i januari, fått tillbaka handskarna och gjort skäl för sin plats i startelvan. Kuggen Daniele De Rossi härskar på mittfältet och strax där bakom är det bland annat lovande Marquinhos som blir intressant att bevaka. Sen behöver jag väl knappast nämna Francesco Totti längst fram. 

Riktar vi sen våra blickar mot Biancocelesti finner vi ett Lazio som fortsatt lite på samma spår, men som vid framgångarna i Europa League fått betala dyrt i ligaspelet. Man har halkat ner från Champions League-platserna och en förklaring till detta är troligen den smått tunna truppen. Dock får man tillbaka Miroslav Klose längst fram, vilket kommer stärka Lazio psykiskt. Resultatmässigt är det en oas mellan vad man uppnår med tysken och utan densamma. Dock är hans dagsform ett frågetecken. Annars kommer landslagsmålvakten Federico Marchetti som vanligt bli en avgörande pjäs, som hittills imponerat rejält på mig under säsongen. Glöm sen inte Hernanes med sin skicklighet och krigaren Ledesma som kommer bli en viktig nyckel mellan försvar och mittfält.

Som vanligt vågar man inte riktigt förutse hur detta kommer att sluta. Det är ett viktigt och kanske även avgörande il Derby för klubbarna. Om självförtroende, resultat och samtidigt förtroendet från omgivningen. Totti mot Klose. Petkovic mot Andreazzoli. Stekelenburg mot Marchetti. Giallorossi mot Biancocelesti. Ett möte som inte ens påven kommer att missa.

Avspark: 20:45.
Kanal: TV4 Sport Xtra 
 


You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365