Lista: Tio oförglömliga Europakvällar på Anfield

bet365

Tio kvällar när Anfield har kokat i de Europeiska turneringarna

Det är svårt att sätta fingret på det. Men det är något speciellt med Europeiska cupmatcher på Anfield, Silly Season Sverige har därför listat tio magiska kvällar på den mytomspunna arenan. 

Liverpool kvalificerade sig igår till final i Europa League, vilket är Merseyside-klubbens största framgång på Europa-scenen på flera år. Efter att ha förlorat med 0-1 borta mot Villarreal i den första semifinalen visade laget i vanlig ordning hur starka de är på hemmaplan när det vankas Europaspel – och krossade det spanska laget med 3-0. Gårdagens match var bara en av många gånger då Liverpool burits fram av sin hemmapublik i Europeiskt cupspel. Oavsett om det gäller Champions League, Europa League eller gamla Uefacupen är Liverpool-publiken kanske den som fått bevittna flest häftiga insatser på sin egna hemmaplan. Med Daily Telegraph som källa har vi på Silly Season Sverige därför listat de tio mäktigaste Europakvällarna på Anfield.

Liverpool är även ett lag som varit med och spelat en av de bästa Champions League-finalerna någonsin.

Den matchen har varit häftigast på Anfield

Ta er gärna en titt på några av våra andra listor som rör LiverpoolLiverpools bästa tränare under 2000-talet och Samtliga Liverpool-spelares löner säsongen 15/16 är två som rekommenderas. Men först: Tio magiska Anfield-kvällar. Läs och njut!

10: Liverpool – Villarreal 3-0 (2016)

Färskast först ut. Efter att Liverpool förlorat det första semifinalmötet med 1-0 trodde många att laget skulle få det svårt att vända underläget till seger mot svårspelade Villarreal. Men efter ett tidigt självmål av bortalagets Bruno Soriano var Jürgen Klopps mannar överlägsna. I den 63:e minuten gjorde Daniel Sturridge målet som tog laget vidare. Det hindrade dock inte Adam Lallana med tio minuter kvar att spela från att sätta spiken i kistan med sitt 3-0-mål inför ett jublande Anfield som fått vänta länge på en rejäl framgång i Europa.

9: Liverpool – Chelsea 1-0 (2007)

Efter 210 minuters mållösa minuter togs semifinalen i Champions League mellan Liverpool och Chelsea till straffar. Där fick publikfavoriten Dirk Kuyt sätta den avgörande straffen som betydde att laget var i Champions League-final för andra gången på tre säsonger. Lita på att Anfield kokade.

8: Liverpool – Juventus 2-1 (2005)

Kvartsfinalen mellan Liverpool och Juventus 2005 var speciell på många sätt. Dels var det en fantastisk match där finnen Sami Hyppiä (på bilden) fick näta. Men framför allt var det första gången lagen möttes sedan Heysel Stadium-katastrofen 1985. Där 39 personer, mestadels Juventus-supportrar, omkom efter att en vägg på arenan i Bryssel kollapsat. Att Liverpool vann matchen var en skräll eftersom man tvingades till spel med reserver som målvakten Scott Carson och mittfältaren Anthony Le Tallec.

7: Liverpool – Roma 2-0 (2002)

Inga mindre än Emile Heskey och Jari Litmanen stod för målen när Liverpool slog Roma i Champions League-gruppspelet 2002. En 2-0-seger var dessutom precis vad som krävdes för att laget skulle ta sig vidare till kvartsfinal. Vinsten var extra häftig eftersom Liverpool spelade för sin tränare Gerard Houllier som tre månader tidigare genomgått en livsräddande hjärtoperation.

6: Liverpool – Dortmund 4-3 (2016)

Efter att det första mötet slutat 1-1 var det helt öppet inför returen på Anfield i årets Europa League-kvartsfinal. Det såg länge dock ut att vara kört för Liverpool som hamnade i ett 1-3-underläge mot Jürgen Klopps gamla lag på sin egna hemmaplan. Resten är historia. På tilläggstid fullbordade den ifrågasatte mittbacken Dejan Lovren vändningen när han nickade in en hörna. Förmodligen årets häftigaste fotbollsmatch.

5: Liverpool – Olympiakos 3-1 (2004)

När Rivaldo gav Olympiakos ledningen behövde Liverpool göra tre mål för att krångla sig vidare från 2004 års gruppspel i Champions League. Det gjorde man. Och på vilket sätt. Steven Gerrards avgörande 3-1-mål fick Anfield att explodera. Den stenhårda vristen är fortfarande ett av engelsmannens mest minnesvärda mål i Liverpool-tröjan.

4: Liverpool – FC Bruges 3-2 (1976)

Under en tid när de europeiska cupfinalerna bestod av ett dubbelmöte stod Liverpool för en bragdartad vändning i det första Uefa Cup-finalmötet mot Bruges. Efter att ha hamnat i underläge med 0-2 hemma på Anfield vände man och vann efter mål i minut 59, 61 och 65. Returmötet slutade 1-1 och Liverpool vann Uefa Cupen.

3: Liverpool – Inter 3-1 (1965)

Det blev aldrig någon final i Europacupen för Liverpool 1965. Men det första mötet mot Inter var något alldeles speciellt. Efter att tre dagar innan vunnit FA-cupen stod man för en fantastisk insats när man slog favoriterna Inter Milan på hemmaplan. Att Inter sedan gick vidare med sammanlagt 4-3 efter ett par tveksamma domslut betyder mindre så här drygt 50 år senare.

2: Liverpool – St Etienne 3-1 (1977)

Efter att ha förlorat med uddamålet i det första mötet behövde Liverpool vinna med två mål för att sig vidare till semifinal i Europacupen. Det stod länge 2-1 innan David Fairclough avgjorde sent och skickade Merseysideklubben vidare. Ett mål som fortfarande räknas som ett av de mest minnesvärda målen på Anfield någonsin.

1: Liverpool – Chelsea 1-0 (2005)

De som var på plats  kan vittna om att Anfield aldrig kokat på samma sätt som under semifinalmötet mot Chelsea 2005. Men även de som såg matchen genom TV-rutan kunde höra att varenda vunnet inkast resulterade i ett öronbedövande jubel. Det avgörande målet gjordes av Luis Garcia efter ett ”spökmål” som Jose Mourinho än i dag ältar. Segern betydde dessutom att Liverpool kunde ta sig till final och vinna sin första stora Europacup-titel sedan lagets storhetstid på 70-80-talet.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply