Det snåla geniet vid Via Turati

Dagens transferbomb är ett faktum. Mario Balotelli är klar för Milan och lämnar en stökig tid i Manchester City bakom sig. Medierna flödar om intervjuer, tankar och åsikter kring hur spelaren kommer att passa in i Rossoneri, om det var en risk värd att ta för Milanoklubben och om Manchester City tog rätt beslut när man sålde talangen. Jag vill dock lägga ett litet annat fokus i det här blogginlägget, där vi i svart och vitt kan bekräfta att vicepresidenten Adriano Galliani på nytt har visat sin fingerfärdighet när det gäller förhandlingar.

Milan-supportrar stod utanför Via Turati på tisdagseftermiddagen i väntan på goda nyheter. När Galliani därefter klev ut från de avslutade förhandlingarna steg jublet från de 50-tal milanisti som fanns på plats. Balotelli är klar för Milan. Och matchens lirare var Adriano Galliani.

Galliani, som är känd för att vara en bra förhandlare, har tidigare värvat in flertalet stjärnor till acceptabla summor. För inte allt för länge sedan var det en viss Zlatan Ibrahimovic som man knöt till sig från Barcelona, där svenskens äventyr i La Liga inte gick som förväntat. Svensken blev dyr men var samtidigt en bra investering som vi allt eftersom fick se. Och det finns fler goda investeringar vi ska lägga i åtanke. Antonio Nocerino är idag en av Milans mer viktiga kuggar på mittfältet, efter det att Galliani värvade in spelaren från Palermo för blott 500.000 euro. Nu är hans värde uppe i 11 miljoner euro.

Den senaste affären är ett nytt mästerverk signerat transfergurun på Milanello. Manchester City har hela januari varit öppna att sälja Mario Balotelli, där det dock var priset som satte stopp. Milan gick tidigt ut och hade sitt bud på 20 miljoner euro. Manchester City började med att kräva 37 miljoner euro för italienaren.

Allt eftersom började det snåla geniet att övertyga Premier League-mästarnas representanter till att sänka sitt pris, steg efter steg. City sänkte sitt till först 32 miljoner euro, sen 28 miljoner euro som snabbt blev till 25 miljoner euro. Galliani stod kvar på sina tjugo.

Premier League-mästarna testade en ny taktik och försökte övertyga om anfallaren vikt i laget. Hur pass viktig pjäs har var för det storsatsande Manchester City. Och Galliani? Han besvarade med att erbjuda 20 miljoner euro – precis som tidigare. Och efter uppgifterna om att Juventus visat intresse, besvarade Galliani elden med ett erbjudande på 20 miljoner euro – igen. Juve ryktet försvann snabbt därefter.

Manchester City försökte även få igenom en affär på 22 miljoner euro men Adriano Galliani förstod situationen redan innan förhandlingarna tog fart. Mario Balotelli var ett problem för Premier League-klubben, med dåliga prestationer på plan samt en hel del kalabalik utanför densamma. Och ”slagsmålet” med tränaren Roberto Mancini var inte direkt en hjälp på traven.

Slutligen vek sig Manchester City och Milan fick sin affär på 20 miljoner euro, där visserligen även tre miljoner euro kan betalas ut i eventuella bonusar. Adriano Galliani visade på nytt sin stora skicklighet på marknaden och fick in ett mycket lovande namn till ett lindrigt pris.

Galliani är en herre som sitter på ovärdelig rutin, som Silvio Berlusconis högra hand i flera decennier. Och jag är helt säker på att Galliani sedan länge visste vad han sysslade med. Citatet för ett par dagar sedan, om att Balotelli var till 99,9% säkerhet ett förlorat kort, var en tillräckligt stor öppning för det snåla geniet vid Via Turati.

Källor: Gazzetta dello Sport, Sky Italia, Football-Italia, Twitterkontot: @milanello

 

Följ mig på Twitter! @Rasmusham

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply