Italien besegrade England i stormötet

Två stora, klassiska landslag skulle mötas i deras första match i VM 2014. England mot Italien i den mytomspunna regnskogen i staden Manaus. Temperaturen visade drygt 30 grader och en luftfuktighet upp emot 80%. Matchen hade därför inte ett tempo som man kunde förvänta sig av en sådan stormatch. Trots det var den en underhållande match med flera mål, skickliga individuella prestationer och en vinnare i Italien.

Matchen startade i ett förvånansvärt högt bolltemp med tanke på värmen och framför allt hur Italien brukligtvis öppnar sina mästerskapsmatcher. Andrea Pirlo joggade runder och gjorde att fotbollen såg hur enkel som helst ut, Raheem Sterling försökte hitta instick med snabba sidledsförflyttningar och domaren slapp fokus likt tidigare matcher av turneringen.

Målen skulle också komma. I den 35e minuten får Italien en hörna. Marco Veratti kommer och möter, spelar den snett tillbaka mot Pirlo som släpper bollen mellan benen så att den letade sig fram till Claudio Marchcisio. Där stod han med oceaner av tid och kunde prickskjuta in 0-1 förbi flertalet engelska ben.

Endast 100 sekunder senare var det utjämnat. Sterling slog en magnifik djupledsboll till en löpande Wayne Rooney. Daniel Sturridge föll ifrån sin försvarare och Rooney kunde mycket delikat lätta fram bollen till Sturridge vars högerbredsida dundrade in bollen bakom Salvatore Sirigu.

Andra halvlek var inte av samma kvalité. Spelarna tröttnade, krampen avslöste varandra flitigt efter matchminut 50 och framåt och chanserna blev allt färre. Mario Balotelli var en som fortfarande kunde leverera i värmen. Antonio Candreva serverade ett fantastiskt inlägg till Balotello som kunde nicka in 1-2 efter att ha fallit ifrån Gary Cahills markering. Då hade det endast spelats fem minuter av den andra halvleken.

Därefter föll matchen in i något av en dvala. Pirlo fick inte lika mycket boll att leka med i ett Italien som gör det man är bäst på: stänga matcher. Sturridge, Rooney, Johnson och Barkley hade alla fina individuella prestationer men inget resulterade i glödheta målchanser.

Pirlo skulle få en chans att kröna sin fina match. I den tredje stopptidsminuten får Italien en frispark från drygt 25 meters håll. Han drar den med vristen och en ytterskruv lurar Joe Hart direkt, men den studsar rakt på ribban och ut.

Englands press blev förgäves och nu är pressen stor när man ställs emot Uruguay nästa omgång med en hungrig Luis Suarez på andra sidan. Italien får försöka besegra Costa Rica efter deras stora skräll mot just Uruguay.