Inför VM 2018: Arenor, domare och landslagskandidater

Inför VM 2018 Arenor, domare och landslagskandidater

VM 2018 – Landslagskandidater, Arena och domare

Det går fort nu. Vi har redan passerat 100-dagarsstrecket och nedräkningen till världsmästerskapet i fotboll1 i Ryssland är i full gång. Lagtröjorna är klara och detsamma gäller valet av domare. Även arenorna står klara och är redo för publik och spelare. Matcherna kommer att hållas på några av världens mest spektakulära arenor, och miljardbygget Sankt Petersburg Arena förväntas slå åskådarna med häpnad. Däremot måste vi fortfarande vänta ett par veckor innan landslagsuppställningen presenteras den 15 maj, och som vanligt är den stora frågan: ska Zlatan ställa upp i blågult? Se & spela på fotboll live =>

Sverige efter Tyskland

När Sverige hamnade i samma grupp som de regerande världsmästarna, Tyskland, var det många som drog efter andan och förmodligen tänkte: ”nu är det kört”. Men man ska aldrig säga aldrig, och Sverige är förhandsfavoriter att komma på en andraplats i gruppspelet – och man ska inte glömma bort att de faktiskt slog ut Italien, som bara förlorat mot Sverige 2 gånger tidigare, i play-off. Tyskland förlorade även en träningsmatch mot Brasilien med 0-1, och det var ett lag som de vann över med 7-0 i det förra världsmästerskapet. Om du är intresserad av att lägga ett bet kan du med fördel läsa på om olika spelformer, samt fräscha upp kunskaperna om hur oddsspel fungerar och hur landslagens form är. För det går fort till avspark, och ju mer man vet om lagen desto större chans är det att man lägger ett vinnande bet.

Inga svenska domare

Strax innan påsk presenterades vilka domare som kommer att döma världsmästerskapet. För första gången på 80 år finns det inga brittiska domare med i listan, men det är inte den enda större fotbollsnationen som inte finns representerad. Under förra VM var Jonas Eriksson en het kandidat för att döma finalen, men i år finns det inga svenskar representerade. Istället finns det två huvuddomare från USA och antalet domare är fördelat mellan Uefa, OFC, CONMEBOL, CONCACAF, CAF och AFC.

I år kommer man även att för första gången använda det digitala systemet VAR, vilket står för video assistant referee. Systemet testades för första gången förra året och har sedan dess införts i flera stora ligor. Det kommer att användas vid osäkra mål, straffsituationer och situationer då fel spelare kan ha blivit dömd.

Arenorna är redo

Samtliga arenor som kommer att användas under VM är spelklara. Huvudarenan kommer att vara Luzjinikistadion i Moskva, vilket också är den största arenan i Ryssland, och som byggdes under 50-talet och döptes till Central Lenini Stadium. Den har genomgått omfattande renoveringar och har kapacitet att ta över 80 000 åskådare. Den har en lång historia av att arrangera fotbollsmatcher och Champions League-finalen mellan Manchester United och Chelsea spelades där 2013. Bland de 12 olika stadium finns även Sankt Peterburg Arenan, som stod klar 2017 efter 12 års byggnation. Det anses vara en av världens modernaste, och dyraste, arenor och kommer att användas under gruppspel, semifinaler samt matchen om tredjeplatsen.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply