Hummels stor hjälte i Tyskland

Tyskland och Frankrike vann sina åttondelsfinaler mot Algeriet respektive Nigeria utan att på något sätt imponera. På fredagen gjorde de europeiska giganterna upp i kvartsfinalen på klassiska Maracãna i Rio de Janeiro. Joachim Löw och Didier Deschamps hade båda gjort en del förändringar i sina startelvor sedan åttondelsfinalerna och hoppades på att det skulle hjälpa.

Frankrike fick den första målchansen i matchen, när Karim Benzema sköt ett volleyskott tätt utanför stolpen. Några minuter senare (i den tolfte minuten) var det dock dags för tyskarnas första målchans – och då satt bollen i nät. Toni Kroos slog en utmärkt frispark som Mats Hummels nickskarvade in i mål via ribban bakom den franske målvakten Hugo Lloris.

Med lite mer än en halvtimme spelad av matchen fick fransmännen sin nästa chans, när den tyske målvakten Manuel Neuer stod för en mycket bra enhandsräddning på ett närskott från Mathieu Valbuena. På returen var Karim Benzema framme, men då styrde Hummels bollen ut till hörna. I övrigt hade tyskarna full kontroll på tillställningen och fransmännen var aldrig riktigt nära att få till en kvitteringschans.

Tyskland fick istället en gyllene chans att öka på sin ledning till 2-0 och därmed avgöra matchen med tio minuter kvar. En snabb kontring ledde fram till att Mesut Özil spelade in bollen från vänster och passningen nådde till slut inbytte André Schürrle som avslutade – men Lloris höll fransmännen kvar i matchen genom att rädda med högerbenet.

Det dröjde ända fram till stopptid innan kviteringschansen dök upp för Frankrike – Benzema väggspelade då med inbytte Olivier Giroud till vänster i straffområdet och försökte få in bollen i det närmaste krysset med sin vänsterfot, men Neuer var snabbt uppe med högerhanden och gjorde en bra enhandsräddning. Kort därefter var matchen slut och Frankrike utslagna från VM.

Tyskland ställs nu mot antingen Brasilien eller Colombia i semifinal, det avgörs senare under fredagen.