Hoppet är det sista som överger en

Ikväll sätter sig Sven Andersson tillrätta på Celtic Park för att, om möjligt, vara med och coacha fram Helsingborgs IF till exakt samma bragd som han själv var huvudpersonen i för 12 år sedan. Ni kan historien. Helsingborg ställdes i den avgörande kvalrundan mot stjärnspäckade Inter och var svårt nedelagstippade. Efter en välriktad toffla av Michael Hansson i den första rundan så hade Helsingborg en 1-0 ledning med sig till San Siro. Det var en ledning som få trodde skulle räcka. De hade inte räknat med San Siro-Sven.

Fotbollskartan och den europeiska fotbollsnäringskedjan har, under det senaste decenniet, ritats och konstruerats om på ett sätt som gör att det inte finns någon väg tillbaka. De fulla effekterna av Jean Marc Bosmans kamp för att slippa vara livegen har gjort att de härjningar som Malmö FF, men kanske framförallt IFK Göteborg stod för under 80 och 90-talen kommer att vara en relik som vi i framtiden kommer att nämna i samma andetag som Triceratops och Tyrannosaurus Rex. Lägger man till ett skattesystem som effektivt hindrar varje fotbollsspelare av någorlunda kvalitet att söka sig till Sverige så inser vi snabbt att det kommer att krävas bragder större än San Siro-Svens för att vi åter ska få smaka på den finaste kakan av dem alla, Champions League.

Trots dessa dystra förutsättningar så kändes det ändå förra veckan som att det var dags nu. Ett formtoppat Helsingborg hade strax innan pulvriserat kalmar med 7-2, samtidigt som Celtic har ett lag som sedan Rangers förfall är det enda laget i Skottland som håller någorlunda nivå. Dessutom en betydligt lägre sådan än när de var som bäst. Med detta som ingångsvärden kändes det lindrigt sagt snöpligt att det tog 102 sekunder och den där finska hår..ja ni vet.. att döda drömmen den här gången.

När domaren ikväll blåser igång fajten i Glasgow så finns det bara en enda sak som kan hjälpa di röe. Det är en tro på att det kan gå. För en sak ska man vara klar över, och det är att Celtic inte är ett lag som kommer att dra in speciellt många poäng i ett eventuellt Champions League. Med den grekiske ”Dionysosstoden” Kamaras i spetsen är man inte ett lag som skrämmer upp några lag i Europatoppen. Och då ska tom lag som HIF, om de presterar på topp, kunna tala med dem.

Ser man sen till tesen att Celtic inte kommer att ta många poäng i Champions League så kommer naturligtvis även HIF att få svårt att göra det. Men möjligheten att få in den yppersta av stjärnglanser i den svenskn gör det hela värt det. Det är dessutom i de sammanhangen som svensk fotboll i allmänhet, och i det här sammanhanget Helsingborg i synnerhet, lär sig och utvecklas.

Om det nu, mot all rimlig förmodan, skulle bli en vändning ikväll så hoppas jag i alla fall att HIF slipper lag som exempelvis Real Madrid. För om Helsingborg åker till Madrid och möter deras starkaste lag i toppform så tror jag att det krävs mer än en ”Bernabeu-Pär” för att rädda kvällen.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply