Historien om pojken utan skor

Premier League drar igång snart och som en uppladdning bjuder Silly Season på tio krönikor på tio dar. Skribenternas passion från den profilstarka ligan ska presenteras. Nu är det dags för Liverpools Luis Suarez.
_________________________________________________________________________

Från kannibalen i Ajax, till fuskaren i VM, och nu rasisten i Liverpool.
Dessa är bara få av alla de öknamn som Luis Suarez lyckats med att samla på sig under sin karriär. Men speglar dessa glåpord verkligen den person som han egentligen är? Så låt oss nu dra undan fotbollens röda ridåer, och ta reda på vem den mannen som står där bakom egentligen är.

Historien för oss tillbaka till den lilla staden Salto, i nordvästra Uruguay. Det är en mörk jauarinatt, och året är 1987. En övertygande majoritet av Saltos ungefär 80 000 invånare har tackat för sig, för denna dag, och är helt ovetande om vad som håller på att ske bara några mil från deras sovplats.
-Det är en pojke! Konstaterar sjuksystern.
Luis Alberto Suarez Diaz, detta fick bli pojkens namn.

Suarez mor insåg dock, efter bara 7 år in i Luis liv, att Salto var för litet för familjen och att hennes barn behövde växa upp i en tryggare miljö. Därför valde sjubarnsfamiljen att flytta till Montevideo, för att börja om på nytt. Dock skiljde sig Luis föräldrar efter bara 2 år i storstaden, och trotts att kontakten med fadern bevarades så stod enbart hans mor som den enda vårdnadshavaren till de sju barnen.

Som barn spelade Luis mycket fotboll. Men med tanke på familjens ekonomiska situation så hade de inte råd att låta Luis spela i ett lag, utan han fick lära sig fotbollen enligt gatans regler. Men inom fotbollen blir även gatans barn blir uppmärksammade, och hans enastående teknik gav honom en inbjudan till ett landslagsträningsläger, för pojkar i hans ålder. Men även detta tvingades han tacka nej till, då familjen inte hade råd med fotbollsskor åt honom.

Men vid 14 års ålder insåg familjen att Luis hade potential, och valde att lägga sina sista besparingar på att satsa på hans fotbollskarriär. Detta ledde till att han nu fick sina efterlängtade fotbollsskor och kunde börja spela för den lokala fotbollsklubben, Nacional.

Som ni säkert redan kände till, så har Suarez temperament ofta lett till problem för honom. Både på och utanför planen. Detta är inget som kommit under senare år, av hans liv. Trotts att han oftast stack ut som en stjärna på planen, var detta inte alltid enbart i positiv benämning. Som 15 åring skallade han en domare då han inte höll med angående hans beslut, som gick emot han lag. I sina ungdomsår råkade han även väldigt ofta i luven på sina tränare. Bland annat i Nacional så hamnade han oftast i diskussioner, med dem, angående sitt festande, som ledde till att han kom sent till träningar.

Man skulle nästan kunna säga att hans karriär är baserad på ett bananskal, som han lyckades snubbla in på som 19 åring.Hans säsong i Nacional hade egentligen inte varit något särskilt hallelujah-moment. 10 mål på 27 matcher är ju självklart bra. Men inte tillräckligt bra för att locka till sig europeiska talangscouter. Faktum är att då Suarez blev ”upptäckt”, så var det inte honom det var tänkt att de skulle titta på. Utan en lagkamrat till honom. Men då Suarez lyckades med att klippa till med ett riktigt drömmål, inför ett par våta och fotbollskåta talangscouter, från den holländska fotbollsklubben FC Groningen. Så blev det helt plötsligt ändrade planer, och han var nu den som de skulle ha. 8 miljoner svenska kronor blev summan som Groningen fick punga upp för Suarez, men OM holländarna fick valuta för sin pengar!

Väl i Groningen så rullade saker och ting inte riktigt på som förväntat. Då han varken behärskade engelska, eller nederländska, så uppstod det flertal kommunikationsproblem. Detta resulterade till att han, under sin första tid i Groningen, enbart fick träna med reservlaget. Men efter att ha varit sambo med en nederländsk Fredrik Lindström, i ett par veckor, så fick han till sist göra sin efterlängtade A-lags debutOch med facit i handen så blev det en rätt så skaplig säsong, för den unge sydamerikanen. Med 10 mål på 29 matcher och ett brinnande krigarhjärta, så blev han snabbt en publikfavorit på Euroborgo. Men detta ledde även till att större klubbar fick upp ögonen för honom, och efter bara en säsong med Groningen så lämnade han klubben för ligarivalen Ajax. Denna gång landade transfersumman på 70 miljoner svenska kronor.

Under de 4 år som Suarez spelade för Ajax, så kom framgångarna snabbare än du hinner säga Luis Alberto Suarez Dias. Och bara i hans 2 första ligamatcher, för klubben, så blev det 3 mål för den unge sydamerikanen. Redan efter bara 2 säsonger i klubben fick han bli lagkapten och detta förtroende tackade han den dåvarande tränaren, Martin Jol, med att göra 35 mål på 33 ligamatcher. Och när det till sist var hans tur att tacka för sig, så lämnade han klubben med 111 mål på 159 matcher på sitt samvete. Detta satte även honom på en Hall of Fame över spelare som lyckats göra 100 mål för klubben. Bland dessa kan vi finna legender så som Marco Van Basten, Dennis Bergkamp och Frank de Boer och nu även Luis Suarez. När han sedan, år 2011, lämnade klubben för Liverpool så avtackades han stort av hemmafansen. Detta gjordes med både fyrverkeripjäser och stående ovationer. Men tyvärr så är det inte bara de bra saker han gjorde för Ajax som han kom att bli ihågkommen för. I noverber 2010 fick Suarez smeknamnet ”Kannibalen i Ajax”, av de holländska kvällstidningarna. Detta för att han under ett 0-0 möte med PSV, bet tag i Otman Bakkals axel under ett slagsmål.

Men hur som helst, oavsett vilka spelskandaler han nu än var inblandad i, så kan vi inte förneka det faktum att han hade ett fruktansvärt flyt i sitt spel. Detta belönades med en plats i Uruguays landslagstrupp för VM 2010.Detta blev hans första riktigt stora debut, på den internationella fotbollsscenen. Men trotts att han fick till 2 stycken strutar i detta mästerskap, så är det inte det man i slutändan minns honom för. Tillåt mig återberätta situationen för er som lyckades missa det, eller kanske bara glömt bort det.
Efter att ha besegrat Sydkorea med 2-1 i åttondelsfinalen, så hade Uruguay till sist lyckats med att ta sig till en kvartsfinal i detta VM-slutspel. I denna match väntade Ghana, som var Afrikas sista hopp i detta VM. Inget afrikanskt lag har någonsin tidigare lyckats med att ta sig till en semifinal i ett världsmästerskap i fotboll. Så skulle detta bli den dagen? Den dagen som hela kontinenten Afrika så länge väntat på. Det var den 120:de matchminuten och resultatet var oavgjort. Ghana fick ett sista anfall i denna intensiva match, innan domaren skulle blåsa av matchen. Då slås ett inlägg från högerkanten, det nickades mot mål. Nicken räddades, returen kom och målvakten var chanslöst borta någonstans i de småländska skogarna, och det var öppet mål för Ghana! Det är väl klart att det blir mål? Men nej! Luis Suarez står framför målet, och med hjälp av sin hand så slår han undan bollen! Domaren såg detta och utvisade honom direkt och dömde straff till Ghana. En straff som den självsäkre Asamoah Gyan klev fram för att ta. Han slog den säkert och stenhårt, och jag tror då vi alla var säkra på ett mål. Men nej! Den gick i ribban och matchen avslutades på straffar, där Ghana förlorade med 4-2.
I en intervju efter den matchen så uttalade sig en afrikansk man att Luis Suarez, i Afrikas ögon, för all framtid, kommer att ses som den mest hatade fotbollsspelaren i hela världen.

Nåväl, för att återgå till tidigare ämne. Strax efter mästerskapets slut tog Ajax emot ett erbjudande på 225 miljoner svenska kronor, från Liverpool. Detta var ett erbjudande som klubben bara inte kunde tacka nej till, och detta blev, förutom Liverpools dyraste affär någonsin (fram till köpet av Andy Carroll bara några dagar efter detta), fortsättningen av han karriär.

Nu han har alltså representerat ”Pool” i 2 säsongers tid och ses ändå redan som en av de mest vitala spelarna, i klubbens kamp om att slå sig tillbaka till Europas toppelit. Och trotts att han ständigt hamnar i bråk med motspelare (Patrice Evra och negro-uttalandet) och drar ständigt på sig gula kort. Så finns det nog ingen vettig människa där ute som kan förneka det faktum att Luis Suarez är en av de största spelarprofilerna i Premier League.
Rasist eller bara språkproblem? Det är en fråga jag väljer att inte gå in på, men jag hoppas jag gett er en aningen bättre bild av vem den egenliga Luis Alberto Suarez Diaz är. Oavsett vilken sida du stod på innan.
_________________________________________________________________________

Namn: Luis Alberto Suárez Diaz
Född: Den 24 januari 1987
Position: Anfallare
Nuvarande klubb: Liverpool FC
Tidigare klubbar: Nacional, Groningen, Ajax
Meriter: Copa America(2011), Årets fotbollsspelare i Nederländerna(2009/1010), Skytteligavinnare i Eredivisie(2009/2010)Engelska ligacupen(2012)
_________________________________________________________________________
Christian Sundqvist – 2012-09-15

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply