Götze blev historisk hjälte för Tyskland

Tyskland kom till VM-finalen mot Argentina på mytomspunna Maracãna i Rio de Janeiro som storfavoriter efter att ha besegrat hemmanationen Brasilien med förkrossande 7-1 i semfinalen, medan Argentina behövde straffar för att slå ut Nederländerna i sin semifinal. Historien var dock emot tyskarna eftersom ett europeiskt lag aldrig tidigare vunnit ett världsmästerskap på sydamerikansk mark.

Tyskarna tvingades till ett sent byte inför avspark när Sami Khedira blev skadad på uppvärmningen och ersattes av den orutinerade Christoph Kramer, som bara hade spelat tolv minuter i VM innan finalen. Kramer blev i sin tur utbytt efter en halvtimmes spel med en befarad hjärnskakning efter att ha fått en rejäl smäll mot huvudet av Ezequiel Garay. André Schürrle, tvåmålsskytt mot Brasilien, ersatte.

Det blev en ganska väntad matchbild där Tyskland hade det mesta av bollen och Argentina koncentrerade sig på snabba omställningar och kompakt försvarsspel. Matchens första chans fick Gonzalo Higuaín till skänks av Toni Kroos när tysken försökte nicka hem bollen till en lagkamrat. Higuaín stod dock för ett svagt avslut och sköt utanför i ett gyllene läge.

Några minuter senare, när Higuaín väl fick bollen i nät, var han korrekt avblåst för offside på Ezequiel Lavezzis fina högerinlägg. På stopptid av första halvlek var det istället oerhört nära att Tyskland tog ledningen via Benedikt Höwedes, men försvararen nickade bollen i stolpen. Lagen dick därför in till halvtidsvilan med 0-0 i ryggen.

Inför den andra halvleken ersattes Ezequiel Lavezzi av Sergio Agüero, vilket innebar att det argentinska laget blev mer offensivt balanserat. Det höll på att ge utdelning direkt när storstjärnan Lionel Messi fick ett jätteläge, men då sköt han tätt utanför Manuel Neuers stolpe. Neuer var lite senare inblandad i en omdiskuterad situation när han satsade allt i duellen mot Higuaín för att boxa bort bollen från farligt område och träffade argentinaren med en höfttackling.

I övrigt var den andra halvleken ganska chansfattig, bortsett från när Toni Kroos fick ett bra läge från distans. Den tyske mittfältaren stod dock för ett direkt svagt avslut och bollen rullade långt utanför målet. 0-0 stod sig efter full tid vilket innebar att VM-finalen fick avgöras i förlängning för andra gången i rad.

Väl där blev inbytte Mario Götze, till vardags i Bayern München, stor hjälte för Tyskland. Med sju minuter kvar att spela av förlängningen tog han ner ett inlägg från vänster av Schürrle på bröstet innan han överlistade Sergio Romero med en volley i det bortre hörnet. Argentina förmådde inte resa sig och hitta en kvittering – istället fick Tyskland fira sitt fjärde VM-guld i historien efter triumferna 1954, 1974 och 1990.