Gomis hattrick-hjälte i Choc des Olympiques

Ligamatchen, mellan Marseille och Lyon, skulle ha spelats för mer än en månad sedan. Men ett kraftigt regnoväder hindrade då Choc des Olympiques från att genomföras, och klassikermötet flyttades fram till idag.
Det stod mycket på spel, innan spelet drog igång. Båda lagen hade möjligheten, att vid en seger denna afton, på Stade Velodrome, gå upp som ensam serieledare, i den ack så jämna toppstriden.

Matchen fick en sprakande händelserik inledning, i gästernas favör. Endast tre minuter hade gått när Lyon tilldömdes straffspark, av domaren Clement Turpin. I samma härva fick hemmamålvakten, Steve Mandanda, som har storspelat under stora delar av säsongen, gult kort.
Fram till punkten, som är placerad elva meter från målet, klev anfallaren, Bafetimbi Gomis. Utan problem noterades fransmannen för sitt sjunde mål för säsongen, när bollen passerade mållinjen.

Bakslaget kom nästan som en chock för Marseille, och det skulle visa sig vara svårt för dem att hämta upp det tidiga underläget. Inte blev det bättre när resultatet skulle dubblas, en halvtimme senare. Återigen var det Bafetimbi Gomis som var sist på bollen, när han överlistade Mandanda för andra gången i matchen, och nätade för Lyon. Så här långt gånget av matchen var det ledande laget placerad etta i Ligue 1.
Klockan tickade mot halvtid, och när Turpin blåste av den första halvleken, ledde bortalaget med 2-0.

Och som om inte läget redan var tufft nog för de vit-ljusblåklädda hemmaspelarna, skulle scenariot från inledningen av matchen återupprepas vid den andra halvlekens start. Ännu än gång var man tre minuter in i akten, när det tredje Lyon-målet gjordes, och nu var Marseille i ordentlig brygga. Dock var det inte Gomis som fullbordade sitt hattrick – i alla fall inte den här gången – utan lagets nyförvärv inför säsongen, Steed Malbranque, hittade nätmaskorna för andra gången denna höst, och matchen tycktes bli avgjord vid det laget.

Spelet fortsatte, liksom målen fortsatte göras av Lyon och av Bafetimbi Gomis. I den 72:a minuten utökade 27-åringen ledningen till 4-0, och förnedringen av motståndet var total. Ett hattrick och fyra mål emot sig, var helt klart ett oväntat faktum i detta vanligtvis jämna stormöte.

Men som plåster på såren fick hemmalaget in ett reduceringsmål, med drygt tio minuter kvar av matchen. Loic Remy var mannen som snyggade till siffrorna, med sitt 1-4-mål. Dock blev det inte målet som var på lagets tanke vid slutsignalen, för endast tre minuter efter reduceringen blev Marseilles vänsterback, Rod Fanni visad det röda kortet av domaren, Turpin, vilket lämnade värdarna utan chans att ens vara nära en upphämtning.