Gareth Bale frisparkskung på White Hart Lane

Den europeiska cupfotbollen har kommit igång igen på allvar och ikväll var det Europa Leagues tur att sparka igång slutspelet för säsongen 2012/2013. Många fina godbitar finns även i Europas lillebrorsturnering med bland annat kvällens match mellan Totttenham och Lyon. Båda lagen tog sig till slutspelet via Europa Leagues gruppspel och två topplag i sina respektive ligor som ställdes mot varandra, ikväll på White Hart Lane i Londons norra delar.

Det blev en match som Tottenham ville ta tag i, men Lyon mötte upp det bra och visade att man inte hade åkt över engelska kanalen för att försvara sin nolla bara. Man ville försöka gå framåt också. Det saknades dock skärpa i anfallsspelet för båda lagen samtidigt som båda lagen var koncentrerade och noggranna i sina försvarsspel. Men när chanserna kom var de farliga, Adebayor fick ett fint läge efter att ha fått en magisk pass men sköt utanför. Gareth Bale fick helt öppet mål men träffade bollen med hälen och kunde inte utnyttja läget på det sätt som de flesta White Hart Lane förväntade sig.

Lyon skapade också farliga målchanser och överlag var första halvlek mycket jämn och kriget om mittfältet var en hård men jämn kamp. På tillläggstid i första halvlek fick Tottenham ett frisparksläge framför mål, cirka 25 meter från målburen. Gareth Bale ställde sig vid bollen och verkade sugen att revanschera sig efter att han missade öppet mål tidigare. Han fick till en underbar bollbana som var rak, hög och med ett fint dyk som gjorde att bollen landade perfekt till höger om Lyonmålvakten Remy Vercoutre och letade sig in i nätmaskorna. Stor glädje för hemmalaget i vita tröjor som kunde gå till pausvila med 1-0.

Den andra halvlekens inledningskvart var jämn, men Lyon växte in mer i matchen nu och var det laget som lite bättre nu om man skulle skilja på dessa två jämna lag. Det blev rejält med liv i luckan för bortalaget när Tottenhamförsvaret nickade bort ett inlägg mot vänsterkanten, då fick Lyons vänsterback Samuel Umtiti idén att dra till den direkt och han fick en magisk träff på uppstudsen och drog till med en stenhård stigande bollbana upp i bortre krysset. Möjligtvis en kandidat till årets mål i euiopeisk fotboll. Ett sanslöst mål för Lyon som efter kvitteringen växte in mer i matchen och skapade nu flera chanser och visade självförtroende.

I den 67:e minuten släppte André Villas-Boas in tyska nyförvärvet Lewis Holtby för Tottenham och nu fick 22-åringen en rejäl chans att visa upp sig. Han visade att han var spelsugen och var aktiv i takt med att Tottenham tog över anfallsspelet mer när Lyon satsade mer på försvarsspel för att oavgjort skulle klassas som ett bra resultat att ta med sig hem till returmötet på Stade de Gerland. Helt naturlig matchbild, men Lyon var ändå inte helt defensiva utan försökte också att vinna matchen.

På stopptid fick Gareth Bale först en fin målchans när han fintade upp två försvarare på läktaren, men avslutet räddades av Vercoutre. I den absolut sista minuten fick Tottenham ett frisparksläge och självklart var walesaren Gareth Bale sugen på den, tog hand om den och skruvade in den i mål. En underhållande match slutade med seger för engelsmännen med 2-1, men Lyon gick med sig ett bortamål som kan betyda mycket när de två mötena ska sammanfattas.