Friberg tvåmålsskytt när Malmö vann

Det var två väldigt segersugna lag som sprang ut på Kopparvallen i fredagskvällens drabbning, guldkandidaten Malmö efter att endast fått kryss i premiären mot nykomlingen Halmstad och Åtvidaberg efter att ha förlorat borta mot Gefle. Det skulle även vankas återkomst för Malmös nyförvärv ifrån den belgiska klubben Genk, Magnus Eriksson, som senast han var på Kopparvallen sänkte Norrköping i Östgöta-derbyt efter ett riktigt drömmål. Nu var han tillbaka på Kopparvallen, men denna gången inte i Åtvidabergs blåvita ställ utan i Malmös för dagen rödvita dress.

Matchen började i ett ganska högt tempo där Malmö satte hög press på ett Åtvidaberg som spelade sig ur det mesta och visade på ett imponerande passningspel. Och skapade även en del chanser där Mohammed Abubakaris nick tätt utanför på Kristian Bergströms frispark var farligast. Just Abubakari var kanske första halvlekens bästa spelare med sitt kloka spel på innermittfältet.

Ett Malmö som inte hade särskilt mycket boll skapade dock den första riktigt heta målchansen när Jiloan Hamad prickade ribban efter Magnus Erikssons framspelning. Just denna Magnus Eriksson skulle också spräcka nollan mot sitt gamla lag, 1-0 Malmö i den 38:e spelminuten efter att Simon Thern slagit ett inspel ifrån vänsterkanten kunde Eriksson trycka dit bollen med sin högerfot.

Men repliken kom och detta genom Åtvidabergs trotjänare Kristian Bergström som i den 45:e matchminuten skruvade i en frispark som Malmös Johan Dahlin kanske borde tagit trots en jobbig studs på det snabba konstgräset.

I den andra halvleken gjordes 2 byten, Malmös Johan Dahlin efter en befarad ljumskskada och även Åtvidabergs Mohammed Abubakari fick utgå skadad. Den senares frånvaro skulle också märkas ganska tydligt ju längre matchen led, då Malmö tog över spelet mer och mer.

Sämre skulle det inte bli av att Erik Friberg i den 57:e minuten läckert kunde vinkla in 2-1 till Malmö, efter att Magnus Eriksson fint nickat ner bollen.

Men innermittfältaren Erik Friberg som förra året plockades in av Malmö ifrån amerikanska MLS, var inte nöjd där. Utan i den 67:e minuten slog han till igen, efter att Jiloan Hamad snappat upp en dålig passning ifrån Åtvidabergs Daniel Sjölund och rundat en försvarare läckert, innan han hittade fram till Friberg som kunde trycka dit 3-1 och hans andra mål för dagen.

Efter detta slog Malmö ner på tempot och kunde ganska enkelt spela av matchen på ett kylslaget Kopparvallen. 3 Poäng till Malmö alltså som visade övriga topplag att de blir att räkna med även i år. Åtvidaberg har det dock fortsatt tungt och får fortsätta att leta efter första segern.