Rannsakan i halvtid-del 2

Franska ligan, hur bra koll hade jag på denna innan säsongen egentligen? Och vilket intresse hade jag haft att följa den om inte Zlatan hade flyttat dit? Svaren på detta kan nog vara gansk lite om jag svarar med handen på hjärtat. Ändå gav jag mig på att tippa ligan innan säsongsstart. Modigt eller dumdristigt? Tja, sådär får man nog säga så här i halvlek.

När jag växte upp hade inte Lyon ens närmat sig sin storhetstid. Man kan inte ens påstå att Paris SG var något lag att räkna med ännu. Deras första stora driva var ju i början på 90-talet och då hade mina gamla hjältar Tigana,Giresse och Luis Fernandez redan tagit klivet över till managerpositioner. På 80-talet var det framförallt St Etienne och Bordeaux som tillsammans med Marseille dominerade ligan. Alla tre lagen har gått igenom sina tuffa perioder, men är nu tillbaka som tre stabila Ligue 1-lag. Förmodligen är det bara Marseille som har en realistisk chans på topp tre dock.

Mitt tips från i höstas följer nedan, där jag precis som igår rangordnar tipsen utifrån kriterierna klockrena tips, bra tips,mindre bra tips och katastroftips. Nu har lagen halva säsongen på sig att vända skutan så att mina tips trillar in. I vissa fall ser det mörkt ut vill jag lova.

Ligue 1:

1. Paris SG

2. Lille

3. Lyon

4.Montpellier

5. Bordeaux

6. Marseille

7. Toulouse

8. Rennes

9. St Etienne

10. Evian-Gaillard

11. Nancy

12. Sochaux

13. Nice

14. Bastia

15. Valenciennes

16. Lorient

17. Brest

18. Stade de Reims

19. Troyes

20. Ajaccio

Klockrena tips: Troyes

Kommentar: Troyes ligger i skrivande stund på den nittondeplats jag tippade dem på och att tro att den nordfranska klubben ska klara kontraktet känns inte på något sätt rimligt. Man har, näst efter svänggänget Bastia, släppt in flest mål i ligan och har dessutom ett uselt bortaspel.

Bra tips: Paris SG,Lyon,Bordeaux,Rennes,St Etienne,Nice,Bastia,Brest, Stade de Reims, Ajaccio

Kommentar: Att Paris är ojämnt och har svårt för att kontinuerligt prestera på sin högsta nivå är ställt utom allt tvivel, men att de skulle släppa detta känns i långa loppet tveksamt. Lyon ser ut att göra sin bästa säsong på ett tag och är tillsammans med PSG och Marseille i en klass för sig ännu så länge. Tredjeplatstipset känns mer än rimligt. Bordeuax parkerar på en sjundeplats och detta trots att man bara har två förluster. Hade man omvandlat sina många oavgjorda till segrar hade man haft häng däruppe.

De övriga på denna listan ligger inom en marginal som gör det troligt att de landar på precis den plats jag har tippat dem på.

Mindre bra tips: Lille,Montpellier,Marseille,Toulouse,Evian,Sochaux,Valenciennes

Kommentar: Lille står inte att känna igen sedan sin mästarsäsong i förfjol. Tappet av, framförallt Hazard, har kostat på mycket i offensivkraft. Nu blir man av allt att döma av med landslagsbacken Debuchy och en plats bland de tre känns avlägsen.

Om Lille underpresterar gentemot tidigare så gäller det i allra högsta grad fjolårets skrällgäng Montpellier. Man presterar inte alls på samma höga nivå som under mästaråret och även om det bara är sex poäng från fjärdeplatsen så känns de ovanliggande lagen minst lika starka. Toulouse ligger klart inom räckhåll för den plats som jag tippat dem på, men känns för tunna framåt för att vara aktuella för en topp åtta placering.

Evian och Sochaux är två lag som, enligt min mening, underpresterar rejält den här säsongen och det vill till nåt extra för att de ska få inrikta sig på något annat än ett nytt kontrakt. I andra änden av den skalan har vi det underskattade Valenciennes. Med små medel och stort hjärta har man manövrerat sig till en plats på den övre halvan. Fortsätter man den trenden så är det snarare en kamp om Europaspel istället för nytt kontrakt som väntar.

Katastroftips: Nancy, Lorient

Kommentar: Lika tokigt som det blev med QPR och WBA i England, lika tokigt har det blivit här. Lorient visade redan i premiären mot Zlatans PSG att man inte kommer att be om ursäkt för sin existens och speciellt imonerande har man varit på bortaplan med endast en förlust på tio framträdanden.

Nancy tippade jag elva under förutsättning att de skärpte upp offensiven. Så har inte skett och då är man inte bättre än vad tabellen visar.

bet365
bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply