15 bästa spelarna i världen under 2014 – redaktionens val

De 15 bästa fotbollsspelarna i världen under 2014

Vem är bästa fotbollsspelaren i världen 2014? 2015 väntar runt hörnet, men innan vi går in i ännu ett år fullt av fantastiska matcher och galna rykten vill vi summera året som har gått och vi gör det genom en lista med de femton bästa spelarna i världen.

Listan togs fram genom att 16 personer på redaktionen röstade på sina topp 10 spelare i världen där den man tycker är bäst fick tolv poäng, den man tycker är nästa bäst 10 poäng, den man tycker är tredje bäst 8 poäng, den man tycker är fjärde bäst 7 poäng, femte bäst 6 poäng. Alltså poängskalan: 12-10-8-7-6-5-4-3-2-1. De som röstade var: Carl Hansson, Hannes Kullander, Rasmus Hammarström, Simon Mahlstedt, Hektor Säll, Johannes Andersson, Felix Edvardsson, Niklas Svensson, Shakib Khan, Mattias Göransson, Petter Bruce, Isaac Turner, Ludwing Franquiz, Alexander Ivanovski, Lukas Landl och Felix Wendel.

15. Yaya Toure, Manchester City. 15 poäng

Yaya Toure hade en fantastisk avslutning på den förra säsongen då han bombade in frisparkar och långskott som om han spelade mot tioåringar. Sammanlagt lyckades han göra 17 Premier League-mål, och det som mittfältare, något som hjälpte hans Manchester City till klubbens fjärde ligatitel.

Titlar: Premier League, Ligacupen.

14. Toni Kroos, Real Madrid, Tyskland. 16 poäng

Toni Kroos startade sitt 2014 på bästa sätt när han skruvade in ett långskott mot Arsenal i Champions League-åttondelsfinalen. Lite senare på året var han också med om att vinna VM i Brasilien, och han gjorde dessutom två mål i 7-1-krossen mot just Brasilien. Trots framgångarna med Bayern München och Tyskland valde den förstnämnda klubben att släppa honom till Real Madrid, och han har verkligen inte gjort bort sig i den spanska huvudstaden.

Titlar: VM 2014 i Brasilien, Bundesliga, UEFA Super Cup, Klubblags-VM, DFB-Pokal.

13. Neymar, FC Barcelona, Brasilien. 18 poäng

Neymar var en av få spelare i det brasilianska VM-laget som verkligen presterade på högsta nivå och han lyckades dessutom göra fyra mål under mästerskapet. Dock skadade han sig i kvartsfinalen mot Colombia, vilket gjorde att Brasiliens chanser att vinna VM minskade drastiskt. Men även efter mästerskapet har han levererat och han har under hösten gjort 14 La Liga- och Champions League-mål för den katalanska klubben.

Titlar:

12. Sergio Ramos, Real Madrid, Spanien. 18 poäng

Sergio Ramos är den förste backen som kvalar in på den här listan och han gör det genom ett grymt 2014. Först hjälpte han sitt Real till finalen i Champions League genom sina defensiva egenskaper och väl i finalen var han den spelare som i den sista minuten av ordinarie tid kvitterade när lokalkonkurrenten Atletico Madrid var minuter från sin första Champions League-titel någonsin. Real Madrid vann sedan matchen med 4-1 efter förlängning.

Titlar: Champions League, UEFA Super Cup, Klubblags-VM, Copa del Rey.

11. Angel di Maria, Manchester United, Argentina. 19 poäng

Angel di Maria var en av de riktigt bärande spelarna när Real Madrid säkrade sin tionde Champions League-titel och han gjorde det genom outtröttliga ben och en otrolig vänsterfot. Även under VM i somras var han en viktig spelare för Argentina och i den 118:e minuten avgjorde han åttondelsfinalen mot Schweiz med ett säkert skott längs marken. Efter silvret i Brasilien beslutade sig Manchester United för att värva yttermittfältaren och även i United har han varit en av de riktiga stöttepelarna i Louis van Gaals lagbygge.

Titlar: Champions League, Copa del Rey, UEFA Super Cup.

10. Philipp Lahm, Bayern München, Tyskland. 27 poäng

Philipp Lahm var under sommarens VM-slutspel säkerheten själv och han var den spelare med högst passningsprocent och dessutom den spelare med flest passningar till rätt adress. Kaptenen varierade mellan central mittfältare och högerback under mästerskapet, och han var en oerhört viktig spelare i Tysklands jakt på det åtråvärda VM-guldet. Men det var inte bara i landslaget han presterade, även i Bayern München har han varit, och är, en av de viktigaste spelare och en av anledningarna till att den tyska klubben fortsätter att dominera Bundesliga.

Titlar: VM 2014 i Brasilien, Bundesliga, DFB-Pokal.

8. Sergio Agüero, Manchester City, Argentina. 28 poäng

Sergio Agüero har har haft en hel del skadeproblem under 2014, men när han väl har fått vara skadefri och kunnat spela har han som vanligt hållit högsta klass och han har under hela året lyckats göra 18 mål på 23 Premier League-matcher. Den lille argentinaren hade dock inget lyckat VM, i alla fall inte på målfronten, och han lyckades inte göra ett enda mål i Brasilien. Men som sagt; Aguero håller högsta klass när han väl spelar.

Titlar: Premier League, Ligacupen.

8. Thomas Müller, Bayern München, Tyskland. 28 poäng

Thomas Müllers 2014 har varit fantastiskt och han har bland annat vunnit Bundesliga och dessutom var han en av de bästa spelarna i Tysklands lag som ju vann VM i Brasilien. Men det var inte bara lagpriser tysken fick motta i det fotbollsälskande landet, han fick också en plats i VM-slutspelets All-Star-lag. Men även på klubblagsnivå har Müllers år varit lyckat. Han har bland annat gjort 5 mål på 10 matcher i Champions League.

Titlar: VM 2014 i Brasilien, Bundesliga, DFB-Pokal.

7. Zlatan Ibrahimovic, Paris Saint Germain, Sverige. 36 poäng

Zlatan Ibrahimovic är den förste och ende svensken som lyckas kvala in på denna lista, och likt Sergio Agüero har den långe svensken gått skadad under sammanlagt flera månader det här året, bland annat i PSGs returmatch mot Chelsea i kvartsfinalen av Champions League, något som försämrade den franska klubbens chanser att vinna mot Chelsea drastiskt. Och visst förlorade man just den matchen, vilket gjorde att Zlatan inte fick vinna ”den där jävla Champions League” i år heller. Men när han väl fick vara skadefri håller han högsta klass, och han har under hösten lyckats göra 12 mål på 15 matcher.

Titlar: Ligue 1, Franska Supercupen, Franska Ligacupen.

6. Diego Costa, Chelsea, Spanien. 44 poäng

Diego Costas år har varit riktigt omtumlande, en riktig berg- och dalbana. Allt startade med att han var en av de riktigt bärande spelarna i Atletico Madrids Champions League- och La Liga-succé. För att sedan vara en av hackkycklingarna i Spaniens VM-flopp, där de regerande EM- och VM-mästarna fick ta flyget hem redan efter gruppspelet. Men efter hans bottennapp i Brasilien lyckades han hämta sig och under hösten i Chelsea har han lyckats göra 13 mål på 16 Premier League-matcher.

Titlar: La Liga.

5. Luis Suarez, FC Barcelona, Uruguay. 52 poäng

Luis Suarez avslutning på 2013 var helt sjuk, men han lyckades även ta med sig den mål- och spelformen in i 2014. Under året har han lyckats göra 13 ligamål, tolv i Premier League för Liverpool och ett i La Liga för Barcelona, och detta trots att han varit avstängd i hela fyra månader för bitattacken mot Italiens mittback Giorgio Chiellini under sommarens VM i Brasilien. Och visst kunde hans mästerskap ha slutat på ett bättre sätt, men han lyckades ändå visa sin klass som han har inom sig i matchen mot England, där han gjorde två mål bakom en chanslös Joe Hart.

Titlar:

4. Arjen Robben, Bayern München, Nederländerna. 87 poäng

2014 var året när Arjen Robben på riktigt slog igenom som en av världens absolut bästa spelare och det var framför allt genom ett riktigt bra VM-slutspel. I Brasilien lyckades han bland annat göra tre mål, inklusive ett där han sprang förbi Sergio Ramos och sedan lyckades skjuta in bollen bakom Iker Casillas i Nederländernas 5-1-kross mot de regerande VM-mästarna Spanien. Dock räckte det inte hela vägen den här gången heller och trots att  Robben lyckades sätta sin straff i semifinalen mot Argentina förlorade man efter att Ron Vlaar och Wesley Sneijder missat sina.

Titlar: Bundesliga, DFB-Pokal.

3. Lionel Messi, FC Barcelona, Argentina. 122 poäng

Lionel Messi är trea på den här listan och den 169 centimeter långe anfallaren är faktiskt den kortaste av dem alla. Och Messi hade ett fantastiskt 2014 och han lyckades bland annat riktigt bra i VM-gruppspelet. Han lyckades faktiskt göra mål i samtliga gruppspelsmatcher, mot Bosnien, Iran och Nigeria, och han var en av stöttepelarna i Argentinas lag som lyckades ta sig till VM-final, en final som man dock förlorade mot Tyskland efter mål av Mario Götze. Men även i Barcelona har han lyckats riktigt bra under det här året, och han har under 2014 lyckats göra hela 35 La Liga-mål.

Titlar:

2. Manuel Neuer, Bayern München, Tyskland. 137 poäng

Manuel Neuer är känd för sin speciella målvaktstil som innehåller karaktäristiska utrusningar, och extra tydligt blev det i Tysklands VM-åttondelsfinal mot Algeriet där han stod för flera utrusningar som kan ha räddat Tyskland från att åka ur mästerskapet i Brasilien. Men istället lyckades man ju ta sig hela vägen och Manuel Neuers många räddningar var en stor del i det. Men även på klubblagsnivå har den tyske målvakten visat sin klass och han har i skrivande stund lyckats hålla hela tolv nollor för sitt Bayern München under hösten.

Titlar: VM 2014 i Brasilien, Bundesliga, DFB-Pokal.

1. Cristiano Ronaldo, Real Madrid, Portugal. 178 poäng

Cristiano Ronaldo har haft ett helt sjukt 2014, i alla tävlingar på klubblagsnivå har han lyckats göra 56 mål och han har dessutom lyckats vinna Champions League för andra gången i sin karriär. På landslagsnivå har det dock inte gått riktigt lika bra, han gick in i VM i Brasilien lite småskadad och det avspeglade sig också på hans prestationer. Han lyckades bara göra ett mål vilket gjorde att hans Portugal missade åttondelsfinalerna. Men sammantaget har Cristiano Ronaldo haft ett helt sjukt 2014, där han alltså har lyckats göra 56 mål i alla tävlingar för sitt Real Madrid.

Titlar: Champions League, UEFA Super Cup, Klubblag-VM.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply