Uppgifter: Det Dyraste VM Någonsin – Vad Tjänar FIFA & Qatar under VM 2022?

Vad Tjänar Fifa & Qatar under VM 2022

VM som äger rum i Qatar väntas få fem miljarder tittare. Svenska TV-bolag betalar mycket pengar för rättigheterna – som går till Internationella fotbollsförbundet, även kallat FIFA.

27 miljarder kronor. Det är så mycket intäkter som fotbolls-VM förväntas ge FIFA – en summa som utgör 56 procent av deras totala intäkter under evenemanget. SVT och TV4 är de svenska tv-bolagen som kommer att visa matcherna, men de har inte avslöjat hur mycket de betalat för privilegiet.

Johan Esk är sportkrönikör på Dagens Nyheter. Han anser att det är viktigt att Sverige funderar på vilka mästerskap man köper i framtiden och vilket budskap dessa val sänder till publiken.

”Det är noterbart att rättigheterna köptes efter att det stod klart vilket land som skulle vara värdland för mästerskapet.”

Diktaturen är starkt beroende av tv-sändningar för att visa världen den bild av landet som den vill ha. Här kan du läsa allt om VM 2022 TV-rättigheterna i Sverige.

Hur tror du tv-tittandet påverkas?

”Både bekanta och läsare säger att de inte kommer titta, men Sverige spelar ju inte heller. Intressant är hur den danska publiken agerar. Kommer det firas i parker och fontäner när Danmark vinner? Det blir spännande att se” säger Johan Esk.

Det dyraste mästerskapet någonsin

Även om FIFA täcker en del av kostnaderna för att arrangera VM, t.ex. prispengar och domaravgifter, betalas de större kostnaderna i förväg, t.ex. för att bygga arenor och hotell, av det land som står som värd för evenemanget.

Qatars kostnader för att vara värd för VM är mycket högre än för andra länder som tidigare varit värdländer. Uppskattningsvis 200 miljarder dollar spenderades på att bygga arenor, en tunnelbana, en flygplats och hotell – allt som Qatar förväntar sig kommer att generera intäkter i framtiden.

Hur mycket får vinnaren fotbolls VM 2022? Du kan läsa mer om det på Prispengar i Fotbolls VM 2022!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply