EU tvingar Real Madrid och Barcelona att betala miljoner i återbäring

EU tvingar Real Madrid och Barcelona att betala miljoner i återbäring

Klubbarna måste betala tillbaka

De europeiska mästarna Real Madrid och de stora rivalerna Barcelona är två av sju spanska fotbollsklubbar som av EU beordras betala tillbaka miljoner euro i återbäring efter ekonomisk hjälp de har fått.

Flertalet spanska klubbar, däribland stormakterna Real Madrid och Barcelona, måste betala tillbaka flera miljoner euro som de har fått av staten i form av ekonomisk hjälp skriver den spanska tidningen Marca. Det är EU:s anti-trust reglage som har bestämt detta. Real Madrid blir tvungna att betala tillbaka 18,4 miljoner euro efter att de fått ekonomisk hjälp.

– Att använda skattebetalarnas pengar för att finansiera professionella fotbollsklubbar kan skapa ojämlik konkurrens. Professionell fotboll är en kommersiell aktivitet med signifikanta mängder pengar involverade och samhällets pengar måste följa rättvisa tävlingsregler, sade tävlingskommissionisten Margrethe Vestager i ett uttalande.

Real Madrid och spanska mästarna Barcelona ses som de två rikaste klubbarna i världsfotbollen med årliga inkomster runt 500 miljoner euro. Även klubbar som Valencia, Hercules och Elche har fått ekonomisk hjälp som de nu måste betala tillbaka säger EU. Till exempel har de fyra klubbarna Real Madrid, Barcelona, Athletic Bilbao och Atletico Osauna fått ta fördel av en lägre skatt taxa i mer än 20 år, då de har betalat 25 procent istället för 30 procent som är normen för sportföretag. De fyra måste betala 5 miljoner euro var, uppskattar kommissionen.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply