England i Europa League

Premier League-klubbarna ångar på i vanlig ordning innanför den engelska gränsen, men utanför de brittiska landskapen har det gått sämre för engelsmännen. De regerande Champions League-mästarna Chelsea slutade trea i sin grupp, City höll inte ens mot Ajax och Manchester United liksom Arsenal fick ett tidigt respass i åttondelsfinalerna.

England nämns ofta som den största och mest ärorika fotbollsnationen, ett land med en fotbollshistoria som sträcker sig längre bak i tiden än vad Emanuel Adebayor kan räkna till utan en miniräknare. Har engelsmännens långa framgångssaga nått ett slut?

Jag tror absolut inte att de engelska lagen har tappat i konkurrenskraftighet. De var visserligen bättre för ett par år sedan med Chelsea och Manchester United i Moskva-finalen 2008, och med Liverpool i den ena semifinalen.

Motståndet har självklart blivit tuffare i takt med Tysklands framgångsrika genration ihop med att pengarna i öst börjat prägla den europeiska fotbollen allt mer. Jag anser ändå att den stora anledningen till att de brittiska fotbollsklubbarna hackat en aning är turbulensen i respektive klubb.

Manchester City har ännu inte anpassat sig till tvåfrontsspel, Arsenal har med Wengers lönetak tappat allt för många tongivande spelare, medan Chelsea helt enkelt fått en bakläxa av Abramovitj som mitt under brinnande gruppspel sparkade succétränaren Roberto Di Matteo.

Jag tror och hoppas som alltid att det kommande året ska bli Premier League-klubbarnas år. Champions League är inte detsamma utan ett engelskt lag när det väl drar ihop sig till semifinaler, vilket vi i år får vara med om. 2014 är vändpunkten!

*****

I år har jag till skillnad från mina kollegor inte ett Champions League-lag att spekulera kring, utan får istället skriva några rader om de engelska representanternas chanser i ”B-turneringen” Europa League. Här nedan kommer ett par rader om respektive klubb!

Chelsea har tagit sig så långt som till en kvartsfinal i Europa League utan att imponera. Här ställs man mot ryska Rubin Kazan som imponerat stort med vinster mot spanska Atletico Madrid samt Levante, ett motstånd som engelsmännen bör besegra med marginal.

Chelsea är trots allt regerande Champions League-mästare, och med en trupp värd ett antal miljarder är allt annat än en vinst här fiasko. Det ska också sägas att Chelsea har dragits med i striden om den sista Champions League-platsen i Premier League, vilket kan hämma laget här.

Jag tror dock att Chelsea kombinerar ligaspelet med Europa League och avancerar till en semifinal. Chelsea är i dagsläget favoriter till guldet, vilket jag tror man kan bärga. Räkna med att Benitez mannar tar sig långt!

Tottenham har gjort sin bästa säsong på mycket länge. Villas Boas har tillsammans med stjärnan Gareth Bale tagit Spurs till nya höjder i både ligaspelet som ute i Europa. Returen i Milano kunde utförts bättre av engelsmännen, men räckte ändå till ett avancemang.

Tottenham känns likt Chelsea väldigt starka och lär med all säkerhet pulverisera skrällaget Basel i kvartsfinalen. Tottenham känns på många sätt som ett finallag, men får samtidigt se upp i Premier League. En Champions League-plats rankas i dagsläget högre än en EL-triumf.

Jag tror i vilket fall att Tottenham avancerar till en semifinal. Lotten därefter avgör om London-laget tar sig ända till final, men som sagt är en plats i semifinalerna näst intill säkrad. Det återstår att se om Villas Boas kan få ut max av sin trupp i de avslutande omgångarna.

Newcastle fick kanske den tuffaste uppgiften av Premier League-lagen, då de i fredags lottades mot portugisiska Benfica. The Magpies har numera inget att spela för i ligaspelet och kan därmed gå in fullhjärtat i Europa, en utmaning som de bevisligen har tagit vara på.

Pardews mannar har med en fin offensiv och de franska injektionerna parerat så gott som allt motstånd i Europa League. Nu ställs de dock mot meriterade Benfica, ett lag som varit med om detta tidigare och kan rutinerna.

Jag är ständigt optimistisk vad gäller de engelska lagen och tror därmed att Newcastle kan skrälla sig vidare till en semifinal. Pardews bygge räcker säkerligen inte ända fram till en final, men som sagt till en semifinal. Här har vi den på förhand mest intressanta kvartsfinalen!

*****

Twitter: ”ZeebPearson”

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply