En historisk återblick på Milano-derbyt

bet365

Vi tar en historisk återblick på vad som skett i ett av världens största, eller enligt mig själv, världens största derby.
Allt från den högsta derbyvinsten någonsin till Shevas inter-slakt. 

Visste ni att: Fyra av de fem bästa målgörarna i derbyt har vid en tidpunkt i sina karriär spelat i Milan.

Plats fem:
”Det första Milano-derbyt som spelades utanför Italiens gränser”
Inter hade vunnit Coppa Italia, Milan hade vunnit scudetton. Inter hade en ny tränare vid namn Gasperini. Gasperini hade bytt av den forna Milan-legendaren som tog över rodret i Inter, Leonardo. Mer känd som ”Giuda-Leo” i Milan-kretsarna. Fotbolls-ledningen i Italien hade tagit beslutet att sälja ut matchen till den fruktade ”Birds nest” i Kina. Milan hade vunnit Scudetton med Ibra som ledande figur och Inter vunnit coppan med Leonardos succé-artade spel. Pazza Inter var verkligen PAZZA.

Plats fyra:
”Nelson Dida och Inter’s fall”
Dida, Milans svajiga men ändå excellenta målvakt såg rött. Men inte på det sättet. Istället var det en brinnande bengal som kastades från Inter-läktaren under en Champions League-kvartsfinal. Milan hade vunnit den första matchen och var på väg att skicka Inter med huvudet före ut ur turneringen. Det gjorde man inte. Det var i själva verket Inters egna supportrar som gjorde det. Adrenalinet flödade, ilskan kokade och dumheten tog över. Man började kasta brinnande bengaler mot Milan-målvakten Nelson Dida. Dida såg oberörd ut, tills en träffade honom på axeln/halsen och Dida föll ihop på gräset i smärtor. Inter-fansen var rasande, Milan-spelarna ännu argare. Domaren tog beslutet att stoppa matchen och Milan tilldelades en komfortabel 3-0 vinst över sina värsta rivaler. Det som var bäst, sett ur en Milanistis synvinkel är att man knappt behövde lyfta ett finger, Inter-supportrarna skämde ut sig själva.

Plats tre:
”Arena-kriget. Norra mot Södra.” 
Bara i Italien finner man ett så passionerat arenakrig. I princip alla städer har sina heta derbyn som alla går att jämföra med Derby Della Madonnina, åtminstone om man jämför passionen. I Verona har man det ”livsfarliga derbyt” mellan Hellas Verona och Chievo. I Rom har man Derby della Capitale. Turin har Turin-derbyt och så får man ej heller glömma det heta derbyt mellan Sampdoria och Genoa.
Förutom Derby della Capitale så är arena-kriget under Milano-derbyt ett av de allra hetaste. Det är slagord och tomma hot (oftast) det är skrämseltaktik och tifon av världsklass. Det är passion och kärlek men också hat och ilska. Det är kort och gott precis så ett derby ska vara. Uppdelat i två färger. Curva Nord vs Curva Sud. Inte som i andra ligor där man blandar supportrar, delar nötter med varandra och sjunger Kumbaya.

Plats två:
”Historiens största derby-vinst”
Jag tar er 103 år bakåt i tiden. Derbyt var kanske hetare då än nu. Det var inte längesedan de båda lagen hade varit ett. Man delade upp sig. De mer välbärgade människorna valde Inter och arbetarna valde Milan. Tyvärr, för Milans del var det som så ofta, människorna med pengarna som gick segrande ur den striden. Inter vann med hela 0-10 mot Milan. Som pricken över i:et så lyckades man dessutom, bara 15 dagar senare besegra Milan ännu en gång. Denna gång med hela 5-1. Och det skulle dröja åtta år innan Milan skulle få sin riktiga hämnd. 1918 vann man med sin största derbyvinst någonsin som mäter upp till 8-1, eller 8.1 på richterskalan om man så vill. Inter går alltså vinnande ur denna strid.

Plats ett:
”Den blåsvarta legendaren förenas med den rödsvarta legendaren”
Motivering är överflödig. I vissa fall säger en bild mer än tusen ord. Denna bild säger mer än miljoner ord. Se huvudbilden.

 

Derbyts fem bästa målgörare:
5. Enrico Candiani (Italien), 10 mål, FC Inter & AC Milan.
4. István Nyers (Ungern), 11 mål, FC Inter.
3. Gunnar Nordahl (Sverige), 11 mål, AC Milan.
2. Giuseppe Meazza (Italien), 14 mål, FC Inter & AC Milan.
1. Andriy Schevchenko (Ukraina), 14 mål, AC Milan.

Totalt har Milan och Inter mötts 293 gånger. 111 av de gångerna har Milan gått vinnande ur striden medans Inter vunnit 105 av dem. Hela 77 matcher har slutat oavgjort.
Milan har gjort 445 mål mot Inters 424 mål.

I Serie A har man mötts 179 gånger, där ligger Inter ett par steg före. Där har Inter gått vinnande ur striden 67 gånger mot Milans 60.
Inter har i Serie A lyckats göra 261 mål på AC Milan och även där går man ledande ur den striden. Milan har lyckats få hål på Inter 241 gånger i Serie A-spel. 

2000-talets tre största/målrikaste vinster i Serie A:
1. 28 Oktober 2006: möttes de båda lagen i Serie A. Matchen slutade 3-4 till Inters favör där en viss svensk vid namn Ibrahimovic var med och avgjorde. Övriga målskyttar var:
Hernan Crespo (Då Inter), Clarence Seedorf, Stankovic, Kaká, Ibrahimovic, Gilardino och Materazzi.

2. 29 Augusti 2009: och även här går Inter vinnande ur striden. Det var vad som idag kallas för Milan-slakten. Jag såg den matchen och om jag inte minns fel nu åkte Sneijder på ett rött kort ganska tidigt i matchen. Trots det kunde Inter fortsätta sin slakt. Matchen slutade hela 0-4 där Motta, Maicon, Stankovic och Milito fick stå med i målprotokollet.

3. 2 April 2011: Inter var på förhand favoriter. Leonardo hade tagit över laget och gjort succé direkt. Kollar man statistik på poäng per match så hade han faktiskt ett bättre snitt än självaste José Mourinho. Fast något som både Milanisti och Interisti bittert fått erfara är Leonardos defensiv eller snarare brist på defensiv. Matchen slutade 3-0 till Milans favör där en viss Alexandre Pato stod för det snabbaste målet i derbyts historia. Cirka 35 sekunder in i matchen hade Pato tryckt dit första målet. I andra halvlek gjorde han sitt andra där även Milans nyförvärv Antonio Cassano rivits ner av Javier Zanetti som åkte på ett rött kort och därmed satte sitt första mål i ett Milano-derby någonsin. Straffen satt, 3-0 Milan. Pato x2 & Cassano.

Ladda och tagga! Förvänta er allt och inget. Nu är det inte lång tid kvar. Det finns inga favoriter i en sån här match.

Många Milanisti är glada över Inters svikande form och många frånvarande spelare men kom ihåg, detta är ett derby, ett Milano-derby. Dagsform spelar INGEN som helst roll. Startelvan spelar INGEN som helst roll. CL eller EL spelar inte heller någon roll. Varför? För att det är Derby della Madonnina. Ett derby kan avgöras av t.ex en storspelande Balotelli eller en rutinerad Samuel vid sidan av plan. Under Milans Scudetto-år, matchen mot Inter då de vann med 3-0 och Leonardo var tränare, då hade Inter en helt sinnessjukt bra form medans Milans sviktat rejält, Milan vann tillslut. Så, som sagt, ingenting förutom adrenalin och vilja kommer att avgöra kvällens match.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply