bet365

Det här är Kylian Mbappé

Det här är Kylian Mbappé

En semifinal i Champions League står på spel, det mäktiga Dortmund står för motståndet. AS Monaco får en snabb omställning, Benjamin Mendy dundrar på ett skott som träffar målvakten och släpper retur. Då slår Monacos fixstjärna till och sätter returen, men det är inte Radamel Falcao utan en 18-åring som skapat eko i fotbollsvärlden.

För att förstå historien om Kylian måste vi gå tillbaka i tiden och hans uppväxt som inte var okomplicerad. Wilfred Mbappé, far till Kylian, hade flyttat från Kamerun till Parisförorten Bondy. Där jobbade han bland annat som fotbollstränare i det lokala laget AS Bondy. Där fick han känna en ung liten pojke som hade skickats med sin morbror och storasyster till Frankrike från Kongo. Den unge kongolesen hette Jirès Kembo-Ekoko och han fick ett nära band ihop med Wilfred. Det gick så långt att Wilfred senare blev Jirès juridiska vårdnadshavare, exakt hur det gick till och varför är inte offentligt men detta kom att spela en stor roll för en än så länge icke född pojke.

År 1998 födds Kylian Mbappé, pappa Wilfred var som nämnt fotbollstränare och mamma Fayza var en algerisk handbollsspelare. Det föreföll helt naturligt för Kylian att idrotta, han såg Jirès som sin bror och fick snabbt upp ögonen för fotboll. De båda var talangfulla, det skildes dock 10 år dem emellan men deras vägar kom att bli snarlika till en början. Jirès Kembo-Ekoko besatt en underbar teknik, Wilfred som nu var hans adoptivfar hade tränat honom bra i lokala klubben AS Bondy, han fick smeknamnet Kembinho. När Kylian bara var tre år hade Jirès redan kommit in i Clairfontaine, akademin som drivs av Franska Fotbollsförbundet (FFF).Det här är Kylian Mbappe

För Kylian var Jirès inte bara en storebror utan även hans idol. Häpnadsväckande nog kom Kylian att följa sin brors fotspår genom att börja i AS Bondy med sin pappa som tränare för att sedan ta sig in i Clairefontaine. Från den lokala klubben med pappa som tränare till Clairfontaine, akademin långt bort på motsatt sida av Paris, en övergång som kan vara tuff för vilket barn som helst. Men den unge fransmannen hade tur, han hade sin fotbollskunnige far vid sin sida och sin bror som gjort precis samma resa. Tack vare de resurserna klarade sig Kylian Mbappé mycket bra under sin tid i akademin.

Vinn biljetter till Champions League-finalen i Cardiff! Anmäl dig 100% gratis här! =>

 

Real Madrid, Valencia eller kanske Paris Saint Germain?

För tonårige Kylian var hans bror idolen nummer ett, men det fanns också en annan jordvarelse som hade dragit till sig hans uppmärksamhet. Det var en portugisisk forward i Real Madrid, denna detalj var något som inte gick att ta miste på då Kylian nästintill dyrkade Mr. Ronaldo. Sovrummet hade omvandlats till en helgedom tillägnad portugisen med en drös affischer och bilder på honom hängandes. Kanske skulle han få spela med sin idol, eller kanske mot honom?

Det här är Kylian Mbappé

Bild: cronaldodaily.com

Då Clairfontaine är en akademi som på uppdrag av FFF plockar talanger runtom i republiken så har verksamheten också blivit ett skyltfönster för klubbar runtom i världen, ganska snabbt såg man den unge fransmannen sticka ut. Här hade det kunnat gå snabbt, fel agent med lite för många fjärilar i magen hade kunnat få Kylian att försvinna vid första anbud, för det var inga dussinklubbar som fått upp ögonoen för honom.

Men hans agent var inte vem som helst, det var hans far som hade rejält med is i magen. När Kylian blivit fjorton år bestämde sig Wilfred att det var dags för en Europa-runt provspelning. Man skulle testa och se alla klubbarna, de flesta var i Frankrike men en del från Spanien också. En av dessa klubbar var Real Madrid, Kylian kom in till träningsanläggningen i Valdebebas. Visst var han där för att träna och visa upp sig men det fanns en sak till att göra som bilden nedan visar:

Det här är Kylian Mbappé

Bild: cronaldodaily.com

Real Madrid, Valencia eller kanske Paris Saint Germain? Nej valet blev det lilla AS Monaco. Det är sant, AS Monaco var då inget lag som slogs om internationella titlar eller stjärnspelare men det var också ett lag som fostrat världsstjärnor, som haft en historia av att satsa på spelare från de egna leden. Sedan låg träningsanläggningen på en svåråtkomlig bergstopp som ingav både en inspirerande utsikt och höll alldeles för närgångna supportrar på ett hälsosamt avstånd. Wilfred Mbappé måste känt sig riktigt nöjd men en viss ryss hade kunnat ställa till det innan äventyret ens börjat.

Fick bevittna en av fotbollshistoriens mäktigaste satsningar

Säsongen innan Kylians ankomst hade laget med Claudio Ranieri i spetsen tagit sig upp från Ligue 2, deras nye ryska ägare hade investerat en hel del för att uppflyttningen skulle bli verklighet. Men det var först därefter världen fick smaka på magnituden av ägaren Dmitry Rybolovlevs ambitioner. Efter att Kylian gått till klubben fick han på åskådarplats bevittna en av fotbollshistoriens mäktigaste satsningar. På en och samma säsong värvades Radamel Falcao, James Rodriguez, Ricardo Carvalho, João Moutinho, Sergio Romero och Eric Abidal för att nämna några. Var detta slutet på AS Monacos satsning på akademispelarna som exempelvis Kylian Mbappé?

Kanske, kanske inte. Vi får aldrig svaret på den frågan, för att göra en lång historia kort sa hade jättesatsningen fått motstånd av UEFA Financial Fair Play, Franska fotbollsförbundet (där framförallt PSG krävde särskatt på Monaco som har sin bas i ett skatteparadis) och det i kombination med världens dyraste skilsmässa vilket ledde till att hela satsningen grusades. James Rodriguez såldes, Falcao och Sergio Romero lånades ut, Eric Abidal släpptes fri och Claudio Ranieri fick lämna. Istället gick man tillbaka till satsningen på de egna leden och ny tränare blev en mycket ung portugis vid namn Leandro Jardim.

Tidigt fick världen upp ögonen för en ung och lovande anfallare på Stade Louis II men det var inte Kylian utan Anthony Martial. I skuggan av honom tränade Kylian hårt, han bodde i ett gemensamt boende med andra från akademin. Han var inte den typen som gick ut för att supa skallen av sig dagarna i ända, han spenderade istället en stor del av sin fritid med att spela Football Manager på datorn. Under sommaren 2015 kom Manchester United med ett jättebud på Anthony Martial och således plockade anfallaren. Med en anfallskonkurrent borta kunde en sextonårig Kylian få speltid och bli den yngste spelaren någonsin i franska högstaligans historia, ett rekord tidigare innehafts av Thierry Henry.

Det här är Kylian Mbappé

Ungdomslandslaget kallar

Efter en lyckad debutsäsong hade vilken tonåring som helst kunnat känna sig trött och sliten, men för Kylian fanns inget stopp utan efter säsongen var siktet inställt på U19 EM 2016. Den turneringen blev rena uppvisningen för den unge fransmannen på den internationella scenen.Inte nog med att han ledde laget till ett U19 EM-guld, han gjorde också hela 5 mål, då var han fortfarande 17 år i en U19 turnering. Trots både mål och assist gjorde han ett mål mindre än landslagskamraten Kevin Augustin som fick priset för turneringens spelare och stal rampljuset för den unge Kylian.

Egentligen skulle U19 EM kunnat benämnas som tiden då den unge anfallaren fick sitt genombrott, men den turneringen är nästintill betydelselös i jämförelse med hur denna säsong har utvecklats för Kylian Mbappé.  Det började göras mål, till en början mot Montpellier och AS Nancy-Lorraine, sedan ett hattrick mot Bastia, därefter två mål i dubbelmötet mot Manchester City och nyligen tre mål i dubbelmötet mot Borussia Dortmund. En sammanställning gjord av sport statistikern John Burn-Murdoch visar att Kylian Mbappe behöver minst antal minuter per mål i de fem topprankade högstaligorna i Europa, där slår han både Messi, Ronaldo och Suarez.

Hur hanterar han sin stjärnstatus? Ganska lättsamt. Med sin nya lön har han köpt en lägenhet, men där bor han bara när föräldrarna är på besök, annars bor han kvar akademin. Han kör helsnaggat, kanske inte optimala marknadsföringen med frisyr men det har heller inte varit Mbappés stil, han klarar sig utan allt det där. Han har inte ens en lyxbil, vilket dock kan bero på avsaknaden av körkort. Om inte föräldrarna är på besök och kan skjutsa så får han skjuts av klubbens alltiallo Amir (för den som undrar är kommunalt eller promenad inget alternativ för att ta sig till träningsanläggningen ”Le Turbie”).

Det här är Kylian Mbappé

La Turbie, Monacos träningsanläggning ner till höger. Bild från asmonaco.com

Han är helt enkelt motsatsen till en Joey Bartron. På plan kanske fransmannen tar för sig men utanför är han lugn som en filbunke. En dag bestämde sig lagkamraten Benjamin Mendy att sätta den unge talangens ”harmoniska lugnhet” på prov. Ni kan se videon här och där blir det rätt tydligt, det är svårt att få pojken att tända till, det går bara att föreställa sig hur annorlunda det skulle vara om någon MFF:are hade bossat sådär med en 18-årig Zlatan. Men återigen, han är inte så blyg på plan utan snarare kaxig. I en annan video (som ni kan se här) bestämmer han sig för att det är dags att visa hur man gör som målvakt, han drar på sig handskarna och eldar på kamraterna att mata bollar.

Vinn biljetter till Champions League-finalen i Cardiff! Anmäl dig 100% gratis här! =>

En sak har trots allt förändrats sen han chockat världen med denna dundersäsong, ute på parkeringen på Stade Louis II har en stadigt ökande grupp unga flickor synts till, enligt mamma Feyza har sonen fått en ”Justin Bieber status” och rör flickorna till tårar med sin blotta närvaro. Just denna utveckling utanför plan har Kylian ännu svårt att förstå. När pappa och agent Wilfred valde Monaco berodde det en hel del på att klubbens läge gav en naturlig avskildhet något mamma Fayza är tacksam för idag ”I Paris hade detta varit omöjligt, i Monaco är han i alla fall säker.”

Ikväll spelar Kylian Mbappé semifinal i Champions League mot Juventus 20:45, matchen kan streamas hos Viaplay!.

Statistik 2016/17 Matcher Mål Assist
Ligue 1 25 14 8
Coupe de la Ligue 3 3 0
Coupe de France 3 2 3
Champions League 7 5 0

Kolla in Champions Leagues skytteliga och oddsen på vem som vinner Champions Leagues skytteliga

Källor: Le Parisien, Wikipedia, Transfermarkt, CronaldoDaily.com, Telegraph, Le Equipe

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply