David Moyes första United-titel

På söndagseftermiddagen drabbade fjolsäsongens ligasegrare, Manchester United, och FA-cupvinnaren, Wigan Athletic, samman på det anrika och för dagen stekheta Wembley Stadium i London. Vad som väntades bli ett benhårt möte för de bägge lagen, inleddes med ett ledningsmål för de rödklädda, när Robin van Persie pannade in 1-0 redan efter sex minuter.

Den första halvleken var, utöver Uniteds enda mål, relativt chansfattig. United matade på och skapade en del halvchanser, medan de blåvitklädda sakta försökte på sig att kontra. Den första kvarten var Uniteds, som dock kom av sig och blev aningen passiva ju längre halvleken löd, något som tog Wigan in i matchen.

När Uniteds passivitet nalkades, kom också Wigans första målchanser. Den hetaste kvitteringsmöjligheten kom strax innan vilan, när Leon Barnett kunde så när nicka in ett inlägg djupt innanför straffområdet. The Latcis hade ett kvitteringsmål i luften mot slutet av den första halvleken, men United höll undan och kunde gå in i paus med en uddamålsledning.

I öppningen av den andra fortsatte Wigan där man slutade. Man var aggressivare framåt och pressade United långt ner på offensiv planhalva men fick aldrig till de riktigt farliga målchanserna. Till slut tog FA-cupmästarnas press av och de röda från Manchester skulle ställa om och också få utdelning direkt. I den 59:e matchminuten utnyttjade man ett snabbt anfall, när Robin Van Persie avslutade med vänsterfoten. Från en snäv position till höger slog han till och via en Wigan-back letade sig bollen i nätmaskorna till 2-0 för Manchester United.

I ett desperat försökt att få till en reducering, gjorde Owen Coyle ett trippelbyte direkt efter Uniteds utökning. Någon vidare utdelning fick man inte, när de rödklädda började ta över matchbilden allt mer och kunde också lugna ner speltempot. Inbytte Valencia avslutade ett chansrikt anfall i den 69:e matchminuten, där bollen letade sig förbi precis utanför Scott Carsons högra stolpe, via en Wigan-fot. Ett sargat Wigans energi var så gott som uttömt och de rödklädda kunde spela av matchen på ett behagligt sätt och segra med siffrorna 2-0.

Därmed plockade Manchester United sitt blott 20:e Community Shield-titel i ordningen och dessutom tog David Moyes sin första titel i sin första, officiella, tävlingsmatch för Manchester United.