Chip i bollarna godkänns av FIFA

Under Soccerex i Rio de Janeiro, presenterade FIFA de två tekniker, som kommer att testas i klubblags-VM för fortsatt användning, om det skulle vara en succé. Det är mellan 6-16 december som turneringen håller på och i juli godkände den internationella styrelsen att man kan använda ett chip för att bekräfta mål.

Av 11 företag som presenterade sina system, har endast två blivit godkända. I båda fallen kommer enheterna skicka en omedelbar varning till domarna om bollen har passerat mållinjen eller inte.

– Båda systemen kommer att testas under klubblags-VM i december, om inga fel tillkommer och det funkar som planerat, kommer det att användas i Confederations Cup 2013 och VM 2014, sa FIFAs generalsekreterare Jérôme Valcke.

Beslutet om att använda chipet är ingen obligatorisk åtgärd och de nationella förbunden är fria att i praktiken införa den nya regeln eller inte.  Jérôme Valcke sade dock att FIFA kommer att lämna ett förslag angående den nya tekniken i Brasiliens 12 arenor inför VM 2014.

Tidigare målvakt i Portugals landslag, Victor Bay, tyckte om det nya systemet som visar huruvida bollen passerade mållinjen och sa även att FIFA och EUFA måste börja hålla takt med de nya teknologierna. 

-UEFA och FIFA är de största fotbollsorganisationerna, men de ligger långt efter i teknologin. Detta kommer inte ta bort spänningen i sporten, men det ger mer trovärdighet och ärlighet i besluten. Man förlorar väldigt mycket tid på att diskutera fel domslut nuförtiden.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply