Bekväm United-trea – i Matas debut

Manchester United tog på tisdagseftermiddagen emot ligajumbon Cardiff City hemma på Old Trafford. Kvällens största utropstecken var givetvis nyförvärvet, Juan Mata, som fick David Moyes förtroende direkt, när han fanns med bland de elva startspelarna i hemmalaget. Även fjolårets skyttekung Robin van Persie fanns med från start efter sin skada och visst skulle holländaren presentera sig omgående.

United startade i en rasande fart och skapade direkt oro i bortaförsvaret. Redan efter sex minuter skulle men också få utdelning, när Patrice Evra vackert tog emot bollen på vänsterkanten. Fransmannen serverade därefter Ashley Young vars inlägg nådde in djupt i straffområdet – och efter viss kalabalik med en nick i ribban av Valencia och reflexräddning av David Marshall, nickade Robin van Persie in sin egen retur som betydde 1-0 för de rödklädda.

Hemmalaget matade därefter på och skapade lägen. Nyförvärvet från Chelsea, med nummer åtta på ryggen, visade spelvilja och hade ett fint inlägg till Young, som dessvärre inte fick träff på bollen.

Bortalaget från Cardiff började, ju längre halvleken gick, hota United-försvaret och sakta skapa ett par kvalificerade målchanser. Piggast var Craig Noone som stod för uppspelen, men efter 45 minuter var det 1-0 för hemmalaget på Old Trafford.

I den andra var det gästerna som började piggt. Man skapade ett flertal farliga lägen mot en periodvis skakig försvarslinje i United där Bellamy var det största hotet på kanten.

Men mitt i Cardiffs jakt på kvittering skulle en viss, kritiserad United-mittfältare, kliva fram. Ashley Young klev in i banan från höger och fullständigt dunkade in 2-0 med ett tungt högerskott. Assisten stod nyförvärvet, Juan Mata, för.

Cardiff skapade sedan aldrig några farligheter, utan det var i stället hemmalaget som tog tag i taktpinnen. Wayne Rooney, som bytte av Robin van Persie i mitten av halvleken, hade ett skott som styrdes strax över ribban – och några minuter därpå, styrdes Antonio Valencias avslut i stolpen – av den för kvällen suveräne Marshall.

I matchens 80:e minut hade nyförvärvet ett kanonläge. Bollen spelades in av Patrice Evra och nådde en fri Mata, som dock hade hunnit för långt fram och fick se sitt skott styras undan.

Bortalaget i blått hotade aldrig med något reduceringsmål, vilket gjorde att United behagligt kunde spela av matchen. David Moyes manskap blir kvar på en sjundeplats, nu med två poäng bakom Everton, som under kvällen föll med storsiffror i Merseyside-derbyt mot Liverpool. Cardiff däremot, som vid seger kunde tagit ett enormt steg från bottenträsket, blir kvar på jumboplatsen med 18 poäng.