Aston Villa bröt förlusttrenden

Det nya året inleddes med åtta Premier League-matcher under nyårsdagen där en av dem spelades på Liberty Stadium i Swansea där hemmalaget fick besök av laget med sämst form i hela Premier League, Aston Villa. Gästerna hade på de tre senaste matcherna släppt in totalt femton mål efter att ha förlorat med 0-8 mot Chelsea, 0-4 mot Tottenham och 0-3 mot Wigan. Nu skulle de resa till Wales för att möta Swansea vilket inte är någon enkel uppgift med spanjoren Michu i storform som var tveksam till spel men fanns med i startelvan i eftermiddag.

Inte helt oväntat var det Swansea som inledde matchen bäst och kunde enkelt komma till bra målchanser då Villa-försvaret verkar väldigt osynkroniserade och det verkar inte finnas särskilt mycket trygghet i backlinjen som däremot har bra hjälp av Brad Guzan som målvakt. Han är den spelare som faktiskt imponerat mest under de tre senaste floppmatcherna, det har helt enkelt varit försvaret som hjälpt honom för dåligt. Redan efter nio minuter skulle Swansea få utdelning när Pablo Hernandez slog en fin djupledspassning från mittplan till Wayne Routledhe som sattes i friläge med Brad Guzan och hade inte problem med att runda honom och rulla in bollen i mål inför en jublande hemmapublik. Då trodde säkert de flesta på Liberty Stadium att det skulle bli en enkel seger för hemmalaget.

Det fanns indikationer på det också, Swansea var det spelförande laget under hela första halvlek och lyckades skapa vassa målchanser där man hade ett skott i stolpen till exempel. Det var inte många gånger Aston Villa fick ha bollen på offensiv planhalva men när de väl fick chansen lyckades de bra med att få iväg skotten mot mål. Det var framförallt Christian Benteke, succémannen som ligger bakom mycket i offensiven för Villa och det var just han som slog den känsliga fina lobbpassningen till Andreas Weimann som fick ett bra kvitteringsläge och kunde ta ner bollen och skjuta in den vid bortre stolpen, ett viktigt mål för Aston Villa som behöver ett trendbrott och kanske detta målet skulle bli det, målet gjordes efter 44 minuter och 1-1 var ställningen i halvtid.

De flesta trodde att Aston Villa nu skulle få en självförtroendeökning, men det skedde ingen märkvärdig förändring i inledningen av den andra halvleken då Swansea fortsatte att föra spelet och skapade nu ännu fler målchanser än i första halvlek, mycket tack vare att viljan att ta tre poäng på hemmaplan var väldigt stor. Aston Villa märkte av den lilla despirationen från Swansea och tog fram egen despiration att slippa undan ännu en förlust i ligan. Därför backade man hem mer och var rädda om den poängen man hade vid ställningen 1-1.

Tiden löpte iväg och Swansea lyckades inte få in bollen trots sitt stora övertag i både bollinnehav och målchanser. Då stack Aston Villa upp i ett av sina få anfall i den andra halvleken och lyckades få med sig en straff i den 84:e minuten när inbytte Nathan Dyer sparkade ner Andreas Weimann bakifrån. Domaren blåste straff efter att ha fått lite hjälp av din assisterande domare som såg situationen bättre som skedde i utkanten av straffområdet vid den assisterande domarens kant. Straffen tog Christian Benteke hand om och kunde säkert sätta den till 1-2 för Aston Villa som höll på att skrälla ordentligt när det nya året är här.

Swansea visade nu upp en ännu större despiration och varje frispark, dispyt och inspark tog nu väldigt lång tid för Aston Villa att få iväg vilket ledde till att det inte blev särskilt mycket spel på planen under de sista minuterna med fem minuters stopptid. Men Swansea fick sina chanser och skulle lyckas kvittera till 2-2 i ett galet slut där bollen hamnade hos Danny Graham efter att ha skjutits i blockering några gånger, han tryckte till skottet in i mål och en poäng var räddad för Walesarna. 2-2 blev slutresultatet och Villa lyckades bryta sin förlusttrend och dessutom gjorde man mål för efter tre matcher utan nätkänning.