Alves självmål gav schweizisk seger

Schweiz leder sin kvalgrupp till nästa års VM-slutspel i Brasilien efter sex omgångar av tio. Ottmar Hitzfields mannar har 14 poäng av 18 möjliga och toppar grupp E fyra poäng före Albanien. Under onsdagskvällen mötte de nästa års VM-arrangör, som inte behöver kvala in till mästerskapet, i en träningslandskamp.

Men brassarna imponerade stort i Confederations Cup när de vann alla fem matcher med en målskillnad på 14-3 (bland annat 3-0 mot Spanien i finalen). På onsdagen åkte Luiz Felipe Scolaris mannar dock på en överraskande förlust på St. Jakob-Park.

Mittfältaren Paulinho (som skrev på för Tottenham tidigare i sommar) hade ett skott i ribban efter 38 minuter, men det var Schweiz som tog ledningen tio minuter senare. Xherdan Shaqiri spelade fram bollen till Haris Seferovic, som kom ner till kortlinjen och slog ett inlägg från höger.

Högerbacken i Brasilien för kvällen, Dani Alves, var först på bollen och såg ut att kunna nicka undan den. Men istället fick han en felträff och nickade bollen rakt i eget mål bakom en chanslös Jefferson. I rena forwardsstilen dessutom.

Därefter förmådde de femfaldiga världsmästarna inte att svara. Istället kunde Schweiz hålla undan och ta en meriterande seger efter en andra halvlek där de tolv bytena som vanligt spelade en faktor i att spelrytmen stördes.

För Brasilien väntar nu ytterligare två träningsmatcher i början av september, medan Schweiz kvalar vidare mot VM med två nordiska motstånd; först spelar de hemma mot Island och sedan reser de till Ullevål för att möta Norge.