Alaba sen match-hjälte för Österrike

Två lag som var i stort behov av att vinna för att hoppet om VM i Brasilien nästa år skulle leva ordentligt, möttes på ett fullsatt Ernst-Happel-Stadion för att göra upp om vilka som skulle ta upp jakten på Sverige och en andraplats i gruppen. En match som slutade 1-0 till Österrike efter ett sent avgörande av David Alaba.

Den första halvleken var en jämn och  tämligen chansfattig historia, som vaknade till på slutet där Anthony Pilkington för Irland och David Alaba samt Martin Harnik för Österrike hade möjligheter att ge respektive lag ledningen i matchen.

Den andra halvleken ökade i tempo ju längre halvleken led och framförallt Österrike med hemmapubliken i ryggen låg på stenhårt för ett ledningsmål. Det första riktiga läget kom efter 65 minuter när Andreas Weimann, den unge Aston Villa-mittfältaren fick ett jätteläge att göra 1-0 men avslutet på Christian Fuchs precisa inspel var tamt. Sedan avlöste chanserna varandra för det rödvita hemmalaget, där Seamus Coleman fick agera räddande ängel två gånger om, när han först räddade högerbacken Garics stenhårda volleyskott med huvudet, för att sekunden senare slänga sig och blocka Martin Harniks försök till slå in returen.

Men i den 83:e matchminuten kunde inte Irland stå emot längre utan Österrikes stora stjärna, Bayern München-proffset David Alaba, kunde efter en misslyckad rensning av vänsterbacken Marc Wilson, trycka in det så förlösande ledningsmålet för Österrike.

Ett mål som sedermera skulle bli matchens enda och Österrike tar med detta upp kampen med Sverige, och ligger med sina fjorton poäng, tre efter Sverige som slog Kazakstan tidigare under kvällen. Sverige och Österrike ställs mot varandra i en vad som ser ut att bli en avgörande match, den 11 oktober på Friends Arena.