Ajax vidare till Europa League trots förlust

Real Madrid hade redan säkrat andraplatsen i gruppen, men Ajax var inte säkra på spel i Europa League. Därför betydde den här matchen något ändå, iallafall för Ajax. Real kom till spel med ett B-betonat lag där flera spelare vilades. Trots detta hade Real Madrid fortfarande ett bra offensivt mittfält och en bra anfallare med José Callejon, Kaká, Cristiano Ronaldo och Karim Benzema, ingen dålig kvartett.

Dessa spelare skulle vara förgrundsfigurerna för Real Madrid som hade en derbyseger mot Athletico Madrid med sig i ryggen med 2-0. Det gjorde att spanjorerna givetvis hade fint självförtroende med sig och kunde spela utan någon press idag, men de vill givetvis alltid vinna för märket på bröstet och redan efter 13 minuter fick Karim Benzema bollen i Ajax straffområde, målvakten Vermeer följde med utåt och det öppnade yta för Christiano Ronaldo att bomba in 1-0 för Real Madrid när två Ajax-försvarare valde att markera mållinjen istället för Ronaldo.

Tio minuter senare fick vänsterbacken Fabio Coentrão kliva av med en skada och Pepe fick ersätta honom. Trots detta fortsatte Real Madrid att göra sitt jobb och spela ut Ajax. Detta ledde fram till 2-0 när Luka Modric slog en fin djupledsboll till José Callejon som kunde skjuta in bollen i mål via stolpen. Därefter var det inte lika dominerande från Real Madrid helt och hållet då Ajax var tvungna att flytta fram laget när man hade en tredjeplats att jaga. Bortalaget fick något frisparksläge och några halvchanser, men inte mycket mer än så i den första halvleken.

Real Madrid inledde starkt i den andra halvleken och gjorde det tredje målet redan fyra minuter efter domaren blåst igång, det var när Kaká fick trampa utanför straffområdet som han fint kunde placera in ett hårt skott till 3-0 för Real Madrid. Då såg hoppet kört ut för Ajax, men efter 57 minuter hade Dortmund tagit ledningen mot Manchester City vilket innebar att Ajax just nu var i Europa League. Kanske var det de som gjorde att Ajax tände till om de visste om det när Derk Boerrigter kunde utnyttja en touch på en Real-försvarare som gjorde att Ajax-anfallaren fick fritt mål ock kunde rulla in reduceringen för Ajax som kom in i matchen lite mer efter det här målet och hade faktiskt mer bollinnehav i vissa stunder.

Ajax fortsatte att komma in matchen bättre och bättre, de skapade chanser och ökade bollinnehavet mer. Real Madrid verkade vara lite nöjda med sin ledning och de hade dessutom ingenting att spela för. Men de hade svårt att få till bra målchanser med skärpa i avsluten och istället kunde Real Madrid göra 4-1 när inbytte Alvaro Morata spelade fram till José Callejons andra mål för kvällen. Detta målet gjordes efter 89 minuter och efter det var matchen avgjord till Real Madrids fördel. Ajax tog ändå tredjeplatsen eftersom Manchester City förlorade borta mot Dortmund med 1-0. En överrasking som inte många trodde på när den här gruppen lottades, bara att Real Madrid slutade tvåa var ju en överraskning.